-0.8 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022
AcasăInternaționalAfghanistanS-a strâns un miliard de dolari pentru ajutoarele către Afganistan, aproape dublu...

S-a strâns un miliard de dolari pentru ajutoarele către Afganistan, aproape dublu față de suma cerută de ONU

Deciziile din cadru conferinței de la Geneva

În conferința de luni, susținută de ONU, țările donatoare au promis un miliard de dolari pentru ajutarele către Afganistan. Suma este aproape dublă față de cât a cerut Organizația pentru cetățenii afgani, rămași în țară. Conferința donatorilor avea ca scop să strângă 600 de milioane de dolari.

Afganistanul se confruntă de mai multe decenii cu sărăcia, iar venirea la putere a talibanilor a dat peste cap întreg sistemul. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a susținut la începutul discursului său că este poate „cel mai periculos moment” pentru afgani.

„Oamenii din Afganistan riscă colapsul unei ţări întregi – toată deodată”, a mai spus el.

Potrivit lui Guterres, proviziile cu alimente din Afganistan s-ar putea termina până la finalul lunii. Programul Alimentar Mondial a declarat că 14 milioane de oameni sunt în pragul foametei.

Donații de un miliard de dolari către Afganistan

După venirea talibanilor la putere, fluxurile de ajutoare străine s-au oprit odată cu instaurarea lor. Cu toate acestea, mai mulți participanți în conferință au adus vorba despre „datoria morală”.

Beijingul a anunţat săptămâna trecută că va trimite alimente şi provizii sanitare în valoare de 31 de milioane de dolari. De asemenea, autoritățile din Iran au susținut că au trimis un avion cargo cu ajutor umanitar. Pakistanul a trimis alimente și medicamente și a cerut deblocarea bunurilor afgane de peste hotare. Totodată, SUA a promis ajutoare umanitare de 64 de milioane de dolari, iar Norvegia de 11,5 milioane.

„Greşelile trecute nu trebuie repetate. Poporul afgan nu trebuie abandonat”, a spus ministrul pakistanez de externe, Shah Mehmood Qureshi, a cărui ţară are o relaţie apropiată cu talibanii şi care cel mai probabil va avea cel mai mult de suferit din cauza unui exod.

Peste 18 milioane de afgani depind de ajutoare

Înainte de cucerirea Kabulului, aproximativ 18 milioane de afgani erau dependenți de ajutoare sociale. Criza actuală poate crește acest număr. 40% din recolta de grâu a afganilor s-a pierdut, a susinut directorul Programului Alimentar Mondial David Beasley. Prin urmare, costul alimentelor s-a dublat aproape.

Băncile s-au redeschis, însă cozile sunt făcute pentru ca oamenii să își scoată banii. De asemenea, funcționarii publici nu au mai fost plătiți din luna iulie.

„14 milioane de oameni, unul din trei, se îndreaptă spre pragul înfometării. Nu ştiu când va fi următoarea lor masă. Dacă nu suntem foarte atenţi, am putea cu adevărat să intrăm într-un abis în condiţii catastrofice, mai grave decât sunt acum”, a spus el.

Anca Stratulat
Stratulat Anca-Elena scrie în presă din anul 2020. Este studentă la Academia de Studii Economice din București. A scris în perioada 2020-2021 pentru Intact Media Group.
Cele mai citite
00:01:14

O balenă cu cioc, eșuată în apele grecești, a fost salvată în ultimul moment

Mai multe persoane au încercat, vineri, să salveze o balenă cu cioc care a apărut în apele grecești, dar a eșuat în apropierea unei...

Cronologia nu înseamnă progres 

Astăzi, manierele, cultura, principiile morale au ajuns să formeze o recuzită la fel de ruginită și desuetă, precum armura cavalerului tristei figuri, în ochii celor care au căzut definitiv în gaura neagră a...
Ultima oră
Pe aceeași temă