14.3 C
București
duminică, 24 octombrie 2021

ONU vrea să vină în sprijinul afganilor cu ajutoare umanitare de 600 de milioane de dolari

Milioane de afgani au nevoie de donații

Organizația Nașiunilor Unite (ONU) organizează o întrunire la Geneva pentru a strânge ajutoare umanitare pentru refugiații din Afganistan. Organizația plănuiește să adune peste 600 de milioane de dolari pentru sprijinul afganilor, rămași în țară. Astfel, statele fac toate eforturile pentru a evita o criză a refugiaților.

Înainte ca talibanii să preia puterea în Afganistan, peste 18 milioane de persoane erau dependente de ajutor umanitar. Odată cu venirea insurgenților, numărul celor aflați la nevoie a crescut considerabil. Mii de afgani au plecat din țară cu avioanele străine și au ajuns la granița Europei. Potrivit ONU, cetățenii rămași în Afganistan au nevoie de aproximativ 606 milioane de dolari până în luna decembrie.

În timp ce multe ţări sunt dispuse să acorde ajutor umanitar, multe sunt preocupate de modul în care vor fi cheltuiţi banii. Sunt state îngrijorate de faptul că banii vor fi cheltuiți de talibani în cu totul alte scopuri.

40 de miniștri întruniți la Geneva

Aproximativ 40 de miniştri urmează să participe la conferinţa organizată de Naţiunile Unite. Antonio Guterres, secretarul general al ONU, va ajunge la Geneva, în timp ce alți responsabili vor participa online.

În ciuda inițiativei, Guterres a declarat că Organizația nu are suficienți bani nici măcar pentru proprii angajați. Banii sunt necesari şi pentru ajutor alimentar, indică ONU, potrivit căreia 93% din familiile din Afganistan nu au suficientă hrană. De asemenea, banii vor veni în sprijinul femeilor și copiilor, în proiecte educaționale, dar și construirea unor adăposturi de urgență.

Comisarul ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a avertizat că o ”recrudescenţă a luptelor, încălcarea drepturilor omului sau prăbuşirea economiei şi a serviciilor sociale de bază’ ar aduce un număr și mai mare de afgani fugiți din țară.

Ultima oră
Pe aceeași temă