9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalAfghanistanAfganistanul se confruntă cu o criză a sistemului medical

Afganistanul se confruntă cu o criză a sistemului medical

După venirea talibanilor la putere, sistemul medical din Afganistan este aproape de colaps. Lipsa de lichidități și criza economică au dus la închiderea a peste 2.000 de centre pentru îngrijire medicală, iar lucrătorii sanitari nu mai acceptă să muncească fără să fie plătiți.

Ajutorul internațional a fost oprit odată cu venirea la putere a talibanilor la jumătatea lunii august. Mai multe ONG-uri suferă după finanțarea străină, iar dacă nu vor găsi bani în curând, își vor înceta activitatea.

„Asta este ceea ce paralizează sistemul de sănătate. Provocarea este de a găsi mijloace de finanţare alternative”, a avertizat Alexander Matheou, director pentru Asia-Pacific al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor Crucii Roşii şi Semilunii Roşii.

Aproximativ 23.000 de lucrători sanitari nu și-au mai primit salariile. Organizația Mondială a Sănătății a precizat că doar o cincime din centrele de îngrijire medicală din țară mai funcționează la capacitate maximă. Pe de altă parte, două treimi duc lipsă de medicamente esențiale.

Ba mai mult, Matheou a tras un semnal de alarmă și a precizat că prăbușirea sistemului medical în Afganistan este un motiv de îngrijorare, cu atât mai mult în contextul pandemiei. Mai puțin de 1% din populația țării a fost vaccinată împotriva Covid-19, milioane de doze nefiind distribuite.

Comunitatea internațională a promis donații de 1 miliard de dolari la inițiativa ONU de a ajuta populația afgană.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă