7.4 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăEconomieCriza EnergeticăÎntâlnire Burduja-Macron la COP-28. ,,Avem multe subiecte în comun"

Întâlnire Burduja-Macron la COP-28. ,,Avem multe subiecte în comun”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a publicat o fotografie de la o „întâlnire spontană” cu Emmanuel Macron, președintele Franței, de la COP-28. 

„Franța și România deja au câștigat o bătălie importantă la nivel european prin clasificarea energiei nucleare drept sursă de energie curată. Ieri, împreună cu alte peste 20 de țări, am aderat la declarația comună privind triplarea energiei nucleare până în anul 2050. Am avut și alte întâlniri bilaterale cu miniștrii omologi ai energiei din Franța, Polonia, Finlanda și Coreea de Sud. Toți suntem uniți pentru promovarea energiei nucleare, a științei de vârf, a pregătirii experților în domeniu și a întregului lanț de producție. De ce e asta important? Pentru că nu putem renunța la combustibilii fosili (cărbune, gaz) fără să punem în loc o altă sursă de producție de energie în bandă”, conform unui mesaj publicat pe Facebook, de ministrul Energiei.

„Atuurile României sunt cunoscute și apreciate în acest club select:

  1. Experiență și performanță. Cele două unități CANDU de la Cernavodă sunt pe podiumul mondial din punct de vedere al siguranței și eficienței în exploatare, dintre 440 de reactoare. Și sunt bazate pe tehnologie occidentală (canadiană), nu rusească (așa cum au toate celelalte state din regiunea noastră).
  2. Ciclu nuclear integrat. Avem uraniu, apă grea, fabrică de combustibil, producție de energie nucleară, un reglementator respectat (CNCAN). Și vom avea a treia instalație de detritiere din lume — și prima din Europa, o investiție româno-coreeană. Tritiul este combustibil candidat pentru viitoare reactoare de fuziune.
  3. Specialiști și cercetare de top. La Politehnica București funcționează deja primul simulator din Europa pentru o cameră de comandă a reactoarelor modulare mici (SMR). Iar România este gazda proiectului ALFRED, reactor rapid de generație IV, răcit cu plumb topit.

Vom continua accelerarea programului civil românesc. Ne asumăm rolul de lider regional în domeniu și asta înseamnă securitate și prosperitate pentru români. Înainte, împreună”, a adăugat Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei se află alături de Iohannis la COP 28

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Sorin Grindeanu a cerut conducerii Metrorex un raport privind cauzele accidentului din stația de metrou Timpuri Noi

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a solicitat, marţi seara, conducerii companiei Metrorex să îi prezinte, cu celeritate, un raport privind cauzele accidentului produs...

Dan Ilie Morega, fost prefect va avea nevoie de însoțitor

A apărut și rezultatul expertizei psihiatrice pentru Dan Ilie Morega, fost prefect de Gorj, prins de patru ori la volan fără permis. În...

Nespusa poveste din viitor a locatarului Palatului imperial

Se face că, printr-o ironie a sorții, fostul guvernator al unei republici vasale Marelui Imperiu, poreclit de comați - Magnus Mutus și de tarabostes...
Ultima oră
Pe aceeași temă