24.6 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăInternaționalIndia va monitoriza lacurile glaciare pentru a evita inundațiile provocate de acestea

India va monitoriza lacurile glaciare pentru a evita inundațiile provocate de acestea

Guvernul indian instalează în Himalaya (nord) un sistem de monitorizare şi avertizare de ultimă generaţie pentru a limita riscurile de inundaţii cauzate de ruptura lacurilor glaciare, o ameninţare crescută de încălzirea globală, potrivit phys.org.

În următorii trei ani, echipe de geologi, hidrologi, meteorologi şi ingineri urmează să instaleze acest dispozitiv în jurul a 190 de lacuri de înaltă altitudine considerate a fi cele mai periculoase, a anunţat marţi Autoritatea indiană de gestionare a catastrofelor (NDMA).

Apa din aceste lacuri se poate deversa brusc în aval atunci când trece de bariera naturală de gheaţă care o reţine, provocând inundaţii catastrofale.

Oamenii de ştiinţă se tem de o accelerare a acestor fenomene din cauza încălzirii globale, care topeşte gheţarii din lanţul Himalaya într-un ritm alarmant.

70 de persoane au murit după ce un lac glaciar s-a rupt în octombrie 2023

În octombrie 2023, peste 70 de persoane şi-au pierdut viaţa în nord-estul Indiei după spargerea unuia dintre cele 7.500 de lacuri glaciare înregistrate în ţară.

O echipă a NDMA lucrează în prezent în jurul a şase lacuri din această regiune a statului Sikkim (nord-est) pentru a instala noul sistem de alertă.

„Am făcut progrese semnificative în gestionarea acestor riscuri”, a declarat pentru AFP Safi Ahsan Rizvi, managerul de proiect al NDMA. „Am echipat deja 20 de lacuri până în prezent, 40 vor fi echipate până la sfârşitul acestei veri”, a precizat el.

Volumul lacurilor glaciare a crescut cu 50% în ultimii treizeci de ani din cauza încălzirii globale.

Aproximativ 15 milioane de oameni, potrivit unui studiu publicat în 2023 în revista Nature Communications, trăiesc pe o rază de 50 de km în jurul unui lac glaciar şi sunt expuşi la inundaţii în cazul unei rupturi, jumătate dintre ei fiind în India, Pakistan, Peru şi China.

Pledoarie pentru redescoperirea patriei

Autorităţile elene au decis că turiştii din estul Europei vor fi testaţi aleatoriu. Orice străin care se va infecta pe teritoriul Greciei va trebui să între în izolare pentru 14 zile la un hotel, pe cheltuiala statului elen.

Merită riscul?

Câţi dintre miile de români, plecaţi spre poalele Olimpului, nu ca să caute Arcadia printre stânci şi scaieţii de la poalele Muntelui lui Zeus, ţinutul magic imaginat de poeţii antici, ştiu că pasagerii unui avion spre Grecia s-au îmbarcat sănătoşi şi au aterizat infectaţi de coronavirus? Nu demult. Acum câteva zile.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Fetiță în vârstă de doar 20 de luni atacată de un vultur. Pasărea a fost împușcată

O fetiță de doar 20 de luni a fost victima unui atac neobișnuit în centrul Norvegiei, duminică. Un vultur auriu a atacat-o în timp...

Fetiță în vârstă de doar 20 de luni atacată de un vultur. Pasărea a fost împușcată

O fetiță de doar 20 de luni a fost victima unui atac neobișnuit în centrul Norvegiei, duminică. Un vultur auriu a atacat-o în timp...

Cultură de mentă olandeză în apropiere de Peștera Muierii înființată de un tânăr care a muncit zece ani în străinătate

În comuna Baia de Fier, din județul Gorj, se află una dintre puținele culturi de mentă olandeză din județ, înființată de Cristian Cojocaru, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă