26.8 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăȘtirile zileiÎncepe programul ”ANPC la munte și la mare”

Începe programul ”ANPC la munte și la mare”

Programul ”ANPC la munte și la mare” a început de câteva zile. Prin acest eveniment, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, dă șanșa operatorilor economici să verifice dacă este pregătit pentru a-și deschide porțile în sezonul de vacanță. Operatorii respectivi pot solocita un control de fond, iar respectivul nu va fi sancționat.

Așa cum i-a obișnuit pe consumatori, deja, cu o abordare proactivă în raport perioadele speciale sau sezoanele încărcate de activitate și cu una unitară, la nivelul întregii țări, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pregătește sezonul de vacamțe iarna 2022 – vara 2023.

Numit ”ANPC la munte și la mare”, programul început deja de câteva zile, la Poiana Brașov, își propune realizarea unei strategii speciale de pregătire a operatorilor economici care activează în domeniul turismului, cu concursul acestora, pentru ca apropiatul sezon turistic de iarnă, precum și cel estival al anului viitor să poată oferi consumatorilor vacanța pe care și-o doresc, în cele mai bune condiții.

Concret, după modelul practicat de alte instituții ale statului, în cazul în care un operator economic dorește să verifice dacă este pregătit pentru a-și deschide porțile în sezonul de vacanță, poate solicita ANPC un control de fond, conform competențelor legale pe care le instituția le are.

În urma acestei acțiuni, operatorul economic care a făcut solicitarea nu va fi sancționat, în cazul în care comisarii vor constatata neconformități, ci va primi un set de măsuri de remediere, într-un termen rezonabil de execuție, urmând ca îndeplinirea acestora să fie reverificată de ANPC.

Pentru că instituția noastră nu poate promova acțiunile unui operator economic sau a altuia, pentru a nu fi acuzată de părtinire, în aceste cazuri, va face publice datele și imaginile de dinainte și de după control, precizând că, din punctul de vedere al ANPC, condițiile de lucru ale operatorului respectiv au fost aduse la conformitate, fiind pregătit de începerea sezonului.

Acum cîteva zile, la Poiana Brașov, cu participarea subprefectului județului, Lucian Pătrașcu, a avut loc prima întâlnire, din cadrul programului ”ANPC la munte și la mare”, între conducerea instituției, reprezentată de președintele Horia Constantinescu și directorul general Paul Anghel, și operatorii economici din HORECA, care își desfășoară activitatea pe Valea Prahovei, pentru a prezenta principiul de funcționare al programului și pentru a expune pe larg modul de lucru. Reprezentanții mediului de afaceri prezenți au arătat interes și încredere față de propunerea de conlucrare între zona de business și autoritatea statului în domeniu, în beneficiul consumatorilor și al unui sezon de vacanță reușit.

Promovarea programului ”ANPC la munte și la mare” va continua, la sfârșitul lunii octombrie cu o întâlnire similară cu operatorii economici care activează în HORECA, pe litoral, pentru a pregăti, din timp, sezonul estival 2023, la Marea Neagră. La acestă reuniune, vor fi invitați și primarii din județul Constanța, pentru a discuta modul în care se vor aduce la conformitate și spațiile publice în care se desfășoară activități vara la mare, astfel încât și acestea să fie pregătite pentru a deservi consumatorul aflat în vacanță, așa cum prevede legea.

Vor urma apoi, pe rând, toate zonele montane, din România, cunoscute pentru turismul hibernal.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă