25.4 C
București
miercuri, 10 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalÎncă un cercetător rus a fost arestat sub acuzația de trădare

Încă un cercetător rus a fost arestat sub acuzația de trădare

Un important cercetător rus în domeniul rachetelor hipersonice a fost arestat sub acuzația de trădare. Este al treilea om de știință reținut în această vară pentru trădare.

Dr. Alexander Shiplyuk, directorul Institutului de Mecanică Teoretică și Aplicată, filială din Siberia a Academiei Ruse de Științe, este al treilea om de știință rus care este arestat în această vară sub suspiciunea de trădare. Potrivit site-ului institutului, Shiplyuk era șeful unui laborator cu tuneluri de vânt unice, construite special pentru simularea condițiilor hipersonice.

Directorul științific al institutului, Vasily Fomin, a declarat agenției de știri ruse TASS că Shiplyuk a fost trimis la un centru de arest preventiv din Moscova. Reținerea sa vine după arestarea pe 27 iunie a cercetătorului șef al institutului, Anatoli Maslov, care este suspectat de transfer de date secrete legate de rachete hipersonice, potrivit biziday.ro.

Acest cercetător rus ce a fost arestat pentru trădare lucra în domeniul rachetelor hipersonice, urmând lui Dmitri Kolker, om de știință din domeniul laserilor

Pe 30 iunie, un alt om de știință, Dmitri Kolker, cercetător la Institutul pentru Fizica Laserilor a fost reținut sub acuzația de trădare de țară, pentru că ar fi colaborat cu serviciile de informații ale Chinei. Ulterior, Kolker a fost diagnosticat cu cancer în stadiul patru și a murit în timp ce era transferat din centrul de arest preventiv.

Un om de știință rus a murit la două zile după ce a fost arestat pentru trădare

Un om de știință rus care a fost arestat săptămâna trecută în Siberia sub suspiciunea de trădare de stat și care a fost transportat la Moscova, deși suferea de cancer pancreatic în stadiu avansat, a murit, au declarat duminică (3 iulie) avocații și un membru al familiei.

Fizicianul Dmitri Kolker, în vârstă de 54 de ani, a fost luat de pe patul său de spital, unde era alimentat printr-un tub, și îmbarcat într-un zbor care a durat mai bine de patru ore spre Moscova, unde avocații au declarat că a fost dus la închisoarea Lefortovo și a murit ulterior într-un spital din apropiere.

Vărul său, Anton Dianov, a declarat pentru Reuters din Statele Unite că acuzația împotriva specialistului – cum că ar fi trădat secrete de stat către China – este absurdă.

Familia și avocații au declarat că Kolker a fost reținut, iar casa sa a fost percheziționată, de către serviciul de securitate FSB. Aceștia au declarat că acuzațiile de trădare – care se pedepsesc cu până la 20 de ani de închisoare – s-au bazat pe prelegeri pe care Kolker le-a ținut în China, chiar dacă conținutul acestora fusese aprobat de FSB.

Reuters nu a primit un răspuns la o solicitare de comentarii din partea FSB, trimisă prin e-mail.

Mai mulți oameni de știință ruși au fost arestați și acuzați de trădare în ultimii ani pentru că ar fi transmis materiale sensibile unor străini. Criticii Kremlinului spun că arestările provin adesea din paranoia nefondată.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Furtună politică în SUA, după perchezițiile de la casa lui Trump. VIDEO

O primă etapă spre un proces pentru unii, o "persecuţie politică" pentru alţii: percheziţia spectaculoasă a casei lui Donald Trump de către FBI a...

Europa va muri de frig cu ”încălzirea globală” pe piept

China a spus adio Acordului climatic. Rusia continuă să avanseze în adâncul Ucrainei. SUA trec prin cea mai gravă criză a mileniului. Uniunea Europeană se...

Furtună politică în SUA, după perchezițiile de la casa lui Trump. VIDEO

O primă etapă spre un proces pentru unii, o "persecuţie politică" pentru alţii: percheziţia spectaculoasă a casei lui Donald Trump de către FBI a...
Ultima oră
Pe aceeași temă