0.4 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiAlexander Adamescu apelează la Curtea Supremă a Marii Britanie în dosarul său...

Alexander Adamescu apelează la Curtea Supremă a Marii Britanie în dosarul său de extrădare

Înalta Curte a Angliei a respins apelul declarat de Alexander Adamescu împotriva deciziei de extrădare în România a curții inferioare Westminster Magistrates Court. Cererea de extrădare semnată de judecătorul Ovidiu Richițeanu-Năstase din mai 2016 a fost admisă în primă instanță în aprilie 2018.

 

Ordinul Tribunalului de arbitraj internațional (ICSID – Banca Mondială) a fost ignorat

 

„În mod dezamăgitor, Înalta Curte britanică a înlăturat argumentul că extrădarea nu poate continua atât timp cât există un ordin al Tribunalului de Arbitraj Internațional de la Washington (ICSID), prin care se cere statului român suspendarea sau retragerea mandatului de arestare european”, precizează Alexander Adamescu. Însă, judecătorul de Înaltă Curte a subliniat în 2019 că ,,România este cea care își asumă consecințele refuzului de aplicare a Ordinului”.

„Această decizie este foarte anacronistică având în vedere ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și cred că există șanse bune de a fi casată la Curtea Supremă.” A declarat Alexander Adamescu pentru România Liberă.

Context ICSID

 

Amintim că The Nova Group a lansat un arbitraj internațional la cea mai veche și mai respectabilă instituție de judecată mondială – Centrul Internațional de Dispute Investiționale ce activează pe lângă Banca Mondială și are la bază Convenția ICSID, la care România a aderat încă din 1975. Tribunalul a instituit în martie 2017 o măsură temporară de suspendare sau anulare a mandatului de extrădare al lui Alexander Adamescu până la finalizarea procesului arbitral. Ordinul a fost ignorat cu desăvârșire de statul român.

ICSID a fost fondată în anul 1966 și alcătuită de judecători independenți din toată lumea, care judecă protejarea investițiilor între țările lumii. ICSID precedă înființarea Uniunii Europene și a luat naștere în același deceniu cu Curtea Europeană de Justiție (1952) și Curtea Europeană a Drepturilor Omului (1959).

 
12 asigurări de tratament corespunzător
 

„România a dat nu mai puțin de 12 asigurări că voi primi un tratament diferit de tatăl meu care, să ne amintim bine, a fost tratat brutal în închisorile românești: umilit, înjosit și ,,scuipat” de gardieni și judecători. Administrația Națională a Penitenciarelor și Ministerul Internelor au promis luna și stelele, au portretat o imagine despre închisori care nu există în Anglia, darămite în România, doar ca să intru în puterea lor și să fiu și eu chinuit. Nu am niciun dubiu că voi fi maltratat în același fel ca și tatăl meu. Îmi voi căuta dreptatea la Curtea Supremă”, a declarat în exclusivitate pentru România Liberă, fiul lui Dan Adamescu – Alexander Adamescu.

Amintim că judecătorul Răzvan Paștilă de la Tribunalul București, despre care RL a scris de chefurile sale cu jurnalistul Alex Costache – aprig ,,contestatar” sub pseudonim al lui Alexander Adamescu – a refuzat eliberarea condiționată a omului de afaceri Dan Adamescu cu doar o lună înainte de moartea sa. Dar și în timp ce starea de sănătate a acestuia s-a deteriorat în nici 5 luni de zile de încarcerare, în penitenciarele Rahova și Jilava.

 
Circumstanțele emiterii mandatului de arestare

 

Amintim și de circumstanțele emiterii mandatului de arestare pe numele lui Alexander Adamescu, în luna mai 2016, când doi judecători de la Curtea de Apel București, Ciprian Ghiță și Mihaela Niță, au refuzat să-i emită mandatul de arestare fiului lui Dan Adamescu. Într-un interval de o oră, în aceeași zi, fără citarea părților, fără repartizarea aleatorie a dosarului, și cu un afiș al unei citații antedatate la ușa instanței, a fost introdus în cauză controversatul judecător Dorel Matei, mutat anul trecut la Curtea de Apel Militară și cercetat în prezent de CSM pentru că a judecat chiar adversarii tatălui său
Acestuia i s-a înmânat cererea de arestare preventivă, un dosar de 37 de volume și care, conform înregistrărilor de ședință din 19 mai 2016, a fost soluționată în 20 de minute, poate dezvălui România Liberă.

 

DNA a negat colaborarea cu SRI

 

„DNA a declarat că nu a colaborat cu SRI în acest dosar, la fel și fosta șefă DNA Laura Kovesi care a negat și că nu a avut niciodată în viața ei de-a face cu politicienii. Procesul de extrădare continuă așa cum a fost început și acest dosar de mită:pe bază de minciuni”, spune Alexander Adamescu.

Alexander Adamescu a fost inculpat, la diferență de doi ani de zile pe același rechizitoriu al tatălui său, Dan Adamescu, în baza declarațiilor unui fost angajat jurist, Daniel Onuțe, și al unei foste economiste, Daniela Firestain. Cei doi, așa cum a dezvăluit România Liberă, dețineau printr-o procură specială controlul total al societăților care ar fi beneficiat de presupusa mită: Baumeister S.A. – actuala Sigur Industrial. Există probe în dosarul de extrădare care o indică pe Daniela Firestain că a scris și semnat ce i s-a dictat. Și fostul deputat PSD – Sebastian Ghiță – a declarat că ,,mai este un procuror la DNA Central care face tot așa, procurorul Volintiru” – în contextul dezvăluirilor cu procurorul Mircea Negulescu – a căror înregistrări au zguduit o țară întreagă și au dus la demiterea șefei DNA – Laura Kovesi.

Procurorul Dănuț Volintiru este procurorul de caz care a instrumentat dosarul tatălui lui Alexander Adamescu, și care s-a pensionat. Dosarul a fost preluat de procurorul Adrian George Matei care a cerut emitererea mandatului de arestare al lui Alexander Adamescu.
 
Atât procurorul Dănuț Volintiru cât și procurorul Adrian George Matei au fost acuzați de legături suspuse.

Presa a relatat că procurorul gorjean, Dănuț Volintiru, avea strânse legături cu premierul Victor Ponta prin Laurențiu Ciurel de la Complexul Energetic Oltenița și prin banii încasați de la ultimul de către soția procurorului DNA, de profesie notar. 

Procurorul Adrian George Matei este menționat de presă ca fiind în strânsă legătură cu generalul SRI Adrian Ciocârlan, vezi aici, și cu Laura Kovesi. Acesta este procurorul care a preluat dosarul în care Bebe Kovesi, fostul soț al Laurei Kovesi este acuzat de fraudă în tronsonul autostrăzilor Sibiu-Orăștie, Sebeș – Turda 1, Lugoj-Deva. Dosar nesoluționat până în prezent.
 
Cei doi martori, Daniel Onuțe și Daniela Firestain și-au schimbat de cel puțin 6 ori mărturiile date în fața autorităților, după cum România Liberă poate dezvălui.

România Liberă a dezvăluit cum cei doi colegi și-au oferit un contract de 150.000 de euro daune pentru concediere, în baza unei procuri de control al societății, ieșit la iveală abia după cinci ani. 

Tot România Liberă a dezvăluit că același Daniel Onuțe, de altfel teafăr și nevătămat, după cum reiese din audierile DNA dar și din prezența sa din procesul de 150.000 de euro, a stat în concedii medicale plătite de statul român cu nu mai puțin de 2000 de euro pe lună timp de peste 6 luni de zile. Experții contactați de România Liberă au confirmat că un concediu medical de 6 -12 luni este extrem de dificil de justificat. 
 
Citește și Denunțătorul Onuțe și martora Firestain continuă devalizarea firmelor lui Dan Adamescu

Din peste 100.000 Euro scoși de Daniela Firestain împreună cu Daniel Onuțe, numai 20.000 Euro constituie acuzația de mită remisă judecătorilor Ion Stanciu și Elena Rovența conform susținerilor DNA, confirmate de instanțele penale și consultate de România Liberă.

Cu toate că diferența de 80.000 Euro a rămas în buzunarele celor doi, Daniel Onuțe și Daniela Firestain, aceștia nu au fost urmăriți penal pentru aceste fapte până în prezent. Societățile au intrat în insolvență pe fondul crizei imobiliare din România (2009) și a unui contract păgubos cu Lidl România (2010).

Un număr de 994 transcripturi, doar 8 convorbiri telefonice efectuate de Dan Adamescu, și 0 înregistrări cu Alexander Adamescu. 

Acuzațiile ce fac obiectul dosarului sunt din anul 2013, Alexander Adamescu părăsind România împreună cu familia sa în anul 2012, după cum poate dezvălui România Liberă.

Cele mai citite

Eduardo Camavinga, indisponibil trei săptămâni după o accidentare în Cupa Spaniei!

Mijlocașul francez de la Real Madrid va lipsi din lot pentru următoarele trei săptămâni, ratând două meciuri cruciale din Liga Campionilor. Leziune musculară și absență...

România condamnă încălcările spațiului aerian: Reacție la atacurile rusești de lângă județul Tulcea

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis un comunicat în care condamnă "atacurile iresponsabile ale forțelor ruse care încalcă toate normele dreptului internațional", după ce...

Aaron Boupendza forțează plecarea de la Rapid!

Atacantul gabonez Aaron Boupendza este acuzat că încearcă să forțeze plecarea de la Rapid, invocând neînțelegeri financiare. Clubul giuleștean a anunțat sancțiuni drastice pentru comportamentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă