7 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăPoliticăIlie Bolojan: De la lider local la figura națională căutată de toate...

Ilie Bolojan: De la lider local la figura națională căutată de toate partidele

Trei partide majore, PNL, USR și PSD, se întrec pentru a obține susținerea și implicarea lui Ilie Bolojan, politicianul apreciat pentru rezultate remarcabile, dar marginalizat de propriii colegi de partid

Într-o cursă electorală inedită, Ilie Bolojan, politicianul apreciat din Bihor, a devenit figura centrală pe care PNL, USR și PSD o revendică pentru rolul de prim-ministru, în ciuda faptului că până acum l-au menținut în umbră. Deși Constituția nu prevede formalizări privind nominalizarea unui premier înainte de alegeri, atât Elena Lasconi (USR), cât și Nicolae Ciucă (PNL) și Marcel Ciolacu (PSD) îl menționează public pe Bolojan drept opțiunea lor pentru guvernare.

Ascensiunea și marginalizarea lui Bolojan în PNL

Ilie Bolojan este considerat un model de eficiență la nivel local, iar performanțele sale ca lider în Bihor au atras atenția publicului larg, dar și disconfort în propriul partid, PNL. În ciuda reușitelor notabile, Bolojan a fost evitat de liderii liberali din București, fiind perceput mai degrabă ca un standard dificil de atins decât ca un coleg de partid. Această atitudine a condus la ceea ce unii numesc „stilul iohannian” – o metodă de a marginaliza liderii incomozi prin ignorare și evitare. Astfel, Bolojan a fost singurul lider major al PNL care nu a ținut niciun discurs la lansarea programului prezidențial al lui Nicolae Ciucă, un semnal evident al distanței dintre el și conducerea centrală a partidului.

Atracția transpartinică a lui Bolojan și Nicușor Dan

Bolojan nu este singurul simbol de competență râvnit în campanie. Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, este un alt exemplu de lider transpartinic, asociat de candidați din diverse partide pentru imaginea sa de „tehnocrat”. În aceeași manieră în care, odinioară, oamenii făceau poze cu ursul împăiat în Cișmigiu, acum aceștia își fac selfie-uri cu Nicușor Dan. Ironia este că aceleași partide care astăzi își doresc asocierea cu Dan și Bolojan au fost cele care i-au marginalizat sau, în cazul lui Dan, au renunțat la el.

Provocările stilului Bolojan la nivel național

În ciuda popularității și rezultatelor sale remarcabile în administrația locală, stilul de conducere autoritar al lui Ilie Bolojan ar putea ridica dificultăți pe scena națională, unde complexitatea guvernării este mult mai mare decât cea a unui județ. Viziunea sa neoliberala și fermă a generat îndoieli cu privire la capacitatea sa de a răspunde nevoilor unui stat social modern, cu numeroase responsabilități publice.

Totuși, Bolojan este una dintre puținele opțiuni viabile pe care politicienii le prezintă publicului, iar succesul său administrativ atrage tot mai mult atenția. Cetățenii români nu au avut șansa de a-l urmări în acțiune la nivel central, întrucât partidul său a preferat să îl păstreze în zona legendară, evitând să îl promoveze pe scena națională.

Un lider local cu impact național?

Astăzi, în mijlocul unei campanii electorale agitate, politicienii și publicul îl privesc pe Bolojan drept o speranță pentru viitorul guvern. Indiferent de rezultatul final, el este perceput drept opțiunea salvatoare, iar poziționarea sa în acest rol de premier ar putea reprezenta un experiment interesant pentru România. Rămâne de văzut dacă Ilie Bolojan va accepta provocarea de a-și extinde viziunea la nivelul întregii țări, depășind modelul de lider local și aducând eficiența sa în plan național.

Cine este Ilie Bolojan

Ilie Gavril Bolojan, născut la 17 martie 1969 în Birtin, județul Bihor, este absolvent al Facultății de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic din Cluj-Napoca, și-a început cariera profesională ca profesor și inginer.

În 1992, Bolojan s-a alăturat Partidului Național Liberal (PNL), unde a deținut diverse funcții, inclusiv consilier local și județean. În 2005, a fost numit prefect al județului Bihor, poziție din care a implementat măsuri menite să eficientizeze administrația locală. Ulterior, a ocupat funcția de Secretar General al Guvernului.

În 2008, a fost ales primar al municipiului Oradea, obținând 50,3% din voturi. Pe parcursul celor trei mandate consecutive, a transformat semnificativ orașul, implementând proiecte de infrastructură, reabilitând centrul istoric și atrăgând investiții.

În 2020, Bolojan a fost ales președinte al Consiliului Județean Bihor, continuând să promoveze proiecte de modernizare și dezvoltare regională. În 2024, a fost desemnat candidat al PNL pentru un nou mandat la președinția Consiliului Județean Bihor 

Recent, numele său a fost vehiculat ca posibil candidat pentru funcția de prim-ministru al României, fiind menționat de lideri politici din diverse partide, inclusiv PNL, USR și PSD.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Noul Guvern ar putea avea 16 Ministere. Cum va arăta Executivul (surse)

Structura noului Guvern, care este încă în faza de negociere, va include 7 Ministere pentru PSD, 4 Ministere pentru PNL, 3 Ministere pentru USR...

Avantajele aderării României la spațiul Schengen: beneficii începând cu 1 ianuarie 2025

Spațiul Schengen, zona europeană de liberă circulație, elimină controalele la frontierele interne între statele membre. România va deveni membră deplină Schengen de la 1...

Creșterea cazurilor de cancer colorectal la persoanele tinere, un fenomen global îngrijorător

Rata cazurilor de cancer colorectal este în creștere în rândul adulților tineri, sub vârsta de 50 de ani, un fenomen observat în multe țări,...
Ultima oră
Pe aceeași temă