3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportHandbalHandbalul feminin, „cadoul” cu emoții al finalului de an

Handbalul feminin, „cadoul” cu emoții al finalului de an

Handbalul feminin este cel mai frumos și emoționant mod de a încheia un an competițional, mai ales atunci când în finală se înfruntă două dintre cele mai bune echipe din toate timpurile.

Echipa națională a Norvegiei a câștigat duminică seara titlul de campioană mondială la handbal feminin, învingând în ultimul act al competiției reprezentativa Franței, cu 29-22, după ce la pauză fusese condusă cu 12-16. Pentru Norvegia este al patrulea titlu de campioană mondială din istorie.


Franța și Norvegia au fost adversare în a treia finală într-o competiție majoră în ultimii 5 ani. Selecționata condusă de Olivier Krumbholz câștigase titlul mondial în 2017.
Trupa lui Thorir Hergeirsson a dat replica cu titlul european la ediția de anul trecut. Ambele finale anterioare au avut puține goluri, maximum 46 la total.


De această dată, atacurile celor două formații au fost „totale”, iar cel mai puternic, al scandinavelor, a avut în cele din urmă câștig de cauză.
Cu siguranță a fost o finală a contrastelor în care s-au înfruntat ofensiva sclipitoare a Norvegiei și defensiva de fier a lui Olivier Krumbholz.


Meciul a avut o desfășurare fantastică. Prima parte a fost una teribilă pentru nordice. Greșeli elementare pe faza de construcție, replieri greoaie și spații mari în defensivă, toate au contribuit la avantajul de 4 lungimi al Franței. La un moment dat avantajul maxim a fost de 6 goluri, 16-10.


Norvegia a fost aproape de nerecunoscut. Nu a reușit să-și facă jocul de atac, iar la pozițional a avut probleme în exprimare. Franța a încercat să-i încetinească ritmul de joc, s-a repliat fantastic în apărare și a speculat la maximum erorile adversarelor.

Campioana Europei a fost căzută pentru câteva minute, iar Les Blues au ajuns într-un interval de 8-9 minute de la 7-7 la 14-8 (min. 26). Au zburdat pe contraatac și au dat senzația că nu are cum să le scape titlul în această finală.

Spre finalul primei reprize, ambii tacticieni au comis erori la schimbarea jucătoarelor, astfel că a început să curgă și cu eliminări. În total, în ultimele 4 minute s-au acordat 5 eliminări de 2 minute (3-2 pentru Franța la acest capitol). Norvegia a speculat mai bine spațiile de joc și a mai redus din diferență. Astfel, s-a ajuns ca scorul să fie 16-12 după prima repriză în favoarea Franței.

A urmat o repriză a doua senzațională din punct de vedere al spectacolului handbalistic, în care Norvegia a fost cu totul alta față de primul act al finalei.

Norvegiencele au revenit cu alt tonus de la vestiare. Viteza de pasare a crescut, precizia a fost cea obișnuită, iar Silje Solberg a făcut minuni între buturi. Paradă, după paradă, a semănat neîncrederea în brațele adversarelor. A hipnotizat-o și pe Pineau, cea mai sigură executantă a loviturilor de la 7 metri.


Nordicele au transformat în gol primele acțiuni, iar jocul s-a schimbat brusc. Franța a părut ca pe un tobogan, a fost incapabilă să mai pună frână adversarei. Fetele lui Hergeirsson au egalat în 2 minute și jumătate, 16-16, s-au urcat pe val și s-au transformat într-un mecanism perfect. Henny Reistad și-a adus echipa în avantaj în minutul 36, la scorul 19-18, cu două goluri consecutive.


De aici, Norvegia a vizualizat doar trofeul și a înscris gol după gol, ajungând în minutul 51 să conducă la rândul ei cu 6 goluri diferență, 26-20.
În 21 de minute de joc, „parțialul” a fost de 14-4.


Franța a dat semne că ar putea frâna seria incredibilă a Norvegiei în minutul 52, când Nze Minko a izbutit primul contraatac al reprizei din partea secunndă și a înscris pentru 26-21. Naționala lui Krumbholz a reușit în sfârșit să facă acel declic, dar a fost prea târziu.


Fără a impresiona din punct de vedere ofensiv, Norvegia a obținut o victorie lejeră și își adaugă în palmares al patrulea titlu mondial, după cele din 1999, 2011 și 2015. Nordicele mai au 9 medalii de aur la Europene și două titluri olimpice.
Franța rămâne cu două medalii de aur la Mondiale (2003 și 2017). Adaugă încă un loc secund, al patrulea din istorie.

Nu numai finala mare a reprezentat un spectacol fascinant pentru handbalul feminin, ci și finala pentru locul 3

A fost spectacol și în finala pentru locul 3, unde Danemarca nu a dat nici o șansă țării gazdă, Spania, 35-28.
Deși a ratat dramatic șansa de a lupta pentru aurul mondial, danezele nu au acuzat șocul. S-au distrat în meciul cu Spania. Au reușit să înscrie 35 de goluri în fața uneia dintre cele mai solide defensive din lume. Burgaard, cu 7 goluri, secondată de Hansen și Jorgensen, cu câte 6 reușite, au fost cele mai bune handbaliste ale „finalei mici”.


A reușit să domine această bătălie pentru locul 3 în primul rând din punct de vedere fizic. Reprezentativa iberică nu a mai avut forța să se apere așa cum a făcut-o cu alte ocazii, drept dovadă că adversara a atins pragul de 30 de goluri cu aproximativ 10 minute înainte de final.
România a fost fără Neagu la Mondial, ocupând doar locul 13, dar jocul colectiv bun arătat ne dă speranțe pentru turneele ce urmează să vină.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă