7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportHandbalRomânia, locul 13 la Mondial, dar există viață și fără Cristina Neagu

România, locul 13 la Mondial, dar există viață și fără Cristina Neagu

România a participat pentru a 25-a oară la Campionatul Mondial de Handbal feminin, organizat anul acesta de Spania, fără Cristina Neagu, la un turneu final, pentru prima dată în ultimii 14 ani.

România s-a luptat de la egal la egal cu Suedia, chiar dacă a pierdut 30-34, și a terminat pe locul 13 Mondialul, dar a arătat că există viitor și fără Cristina Neagu și Eliza Buceschi la echipa națională.


Grupa II, cea din care a făcut parte și România, era singura în care înainte de ultima etapă lucrurile nu erau clare la vârf, fiind trei echipe cu șanse de a merge mai departe: Norvegia, Țările de Jos și Suedia.


România a fost departe de această tensiune, jucând doar un rol secundar, pentru că luni a întâlnit Suedia, care avea nevoie de o victorie la mai mult de trei goluri pentru a fi sigură, să nu depindă de rezultatul partidei dintre Norvegia și Olanda, ceea ce a și făcut. Norvegia a învins Olanda 37-34 și merge mai departe, în sferturi, alături de Suedia.


România nu mai avea şanse să se califice din Grupele Principale ale Campionatului Mondial de handbal feminin din Spania pentru că a ajuns acolo cu două puncte adunate în prima grupă şi apoi a pierdut, la limită, meciul cu Olanda, 30-31.


Victoria cu Puerto Rico, scor 43-20, nu mai era suficientă indiferent ce am fi făcut cu Suedia, însă pentru echipa scandinavă meciul era foarte, foarte important pentru calificare.

“Am fost crescut gândindu-mă doar la locul unu şi nu pot să mă uit la locul 13 şi să fiu mulţumit, indiferent de evoluţia din teren. Pentru mine în aceste şase luni echipa naţională este schimbată faţă de turneul preolimpic şi calificări. Pentru aceste şase luni echipa asta progresează şi o face foarte bine. Şi doar din punctul acesta de vedere sunt mulţumit, dar locul 13 nu are cum să mă mulţumească.


Nu pot să acord o notă echipei pentru acest turneu, dar este de trecere. Din ce arată echipa pe teren, din foarte multe puncte de vedere, arată bine. Vedem un grup care se stoarce de orice fel de resursă, care luptă până la capăt, acestea sunt lucrurile de bază. Cu acest turneu noi ne-am dat şansa să sperăm”, a declarat selecţionerul Adi Vasile, după meciul cu Suedia.

România a învins la acest Mondial echipe din afara Europei: Iran, Kazahstan și Puerto Rico.
A pierdut cu Norvegia 22-33, deși a fost o primă repriză echilibrată. Până la pauză, Norvegia, campioană europeană în 2020, s-a distanțat la șase goluri, scor 17-11. În repriza a doua, tricolorele au cedat în defensivă, iar nordicele au avut un avans constant de nouă-zece goluri.


Portarul norvegian Katrine Lunde (41 de ani) a făcut un meci remarcabil și a fost desemnată cea mai bună jucătoare.
Cele mai bune marcatoare ale României au fost Cristina Laslo (6 goluri) și Crina Pintea (5 goluri).
Tricolorele mergeau în grupa a II-a principală cu speranța că vor reuși să ocupe unul din primele două locuri ce le asigura calificarea în sferturile de finală și un loc în primele opt echipe ale lumii.

România a făcut un meci foarte bun la Mondial cu Olanda, campioana en-titre, chiar și fără Cristina Neagu în teren


Meciul cu Olanda a fost un „ carusel” care a ținut microbiștii cu sufletul la gură până în ultimele 30 de secunde ale meciului.


Cu Laslo în zi mare, selecționata lui Adi Vasile a început promițător meciul. Fără greșeală în ofensivă și cu o apărare excelent organizată, România conducea campioana mondială cu 7-5 după 12 minute de joc. Treptat, naționala Țărilor de Jos a început să-și ridice nivelul și să le pună din ce în ce mai multe probleme „tricolorelor”. Dacă România a fost naționala mai penetrantă în prima parte a reprizei, finalul acesteia le-a aparținut olandezelor, care au intrat la cabine cu un avantaj de trei goluri, 17-14.


În aceeași notă din finalul primei părți, tot Olanda a fost naționala mai solidă după pauză. Campioana mondială en-titre a condus inclusiv cu șase goluri, însă naționala noastră s-a metamorfozat incredibil în ultimele 10 minute ale partidei, într-o evoluție ce ne dădea speranțe și pentru viitoarele meciuri din grupă.


Condusă cu 23-26 în minutul 50, selecționata României a avut 10 minute extrem de inspirate, în care Ostase, Crina Pintea și aceeași Cristina Laslo au dus greul. Într-un final extrem de echilibrat și plin de dramatism, în care „tricolorele” reușiseră să egaleze la 30, Olanda a obținut in-extremis victoria, scor 31-30.


Fetele noastre s-au legat bine în joc și am scăpat de marcajul om la om la Cristina Neagu ca la celelalte turnee.
S-a văzut că tricolorele au uitat de emoțiile și de presiunea din trecut, arătând mai multă siguranță în apărare, chiar dacă în atac suferim de aceleași metehne: ratăm de la 7 metri sau nu fructificăm ocazii clare de gol când fetele sunt singure cu portarul.
Cam asta e diferența între echipele mari și cele mediocre.


Determinarea Crinei Laslo, siguranța Crinei Pintea, sclipirile Biancăi Bazaliu și Andreei Rotaru, paradele Iuliei Dumanska pentru România, de la acest mondial, ne dau speranțe pentru viitor, chiar dacă nu va reveni și Cristina Neagu la națională.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Arnold Schwarzenegger, în vârstă de 76 de ani, se recuperează după operație. Actorul a primit un stimulator cardiac

Arnold Schwarzenegger, în vârstă de 76 de ani, a fost operat. El a primit un stimulator cardiac, după ce a suferit anterior trei operații...

Decretele semnate astăzi de Klaus Iohannis. Președintele a acordat drapelul de luptă Direcţiei Generale de Protecţie Internă din MAI şi Institutului „Cantacuzino”

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 26 martie 2024, mai multe decrete. Printre acestea se află și decretele privind acordarea Drapelului de luptă...

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...
Ultima oră
Pe aceeași temă