Decizia de recalculare a pensiilor a provocat haos în întreaga țară. Mulți beneficiari au privit cu stupoare deciziile prin care erau informați că vor primi pensii mai mici, unele chiar de 1 leu.
Guvernul a încercat să aplaneze situația și să transmită tuturor că pensiile nu se vor micșora și vor primi suma care îi avantajază mai mult, fie că este după sau înainte de recalculare.
Nu a fost singura decizie care a speriat pensionarii, ci și faptul că pensiile care depășau pragul de 2000 de lei intrau la impozitare, iar astfel pensionarii s-ar fi trezit cu sume mai mici. După analize și consultări interne, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că s-a deciz creșterea pragului, astfel că pensiile sub 3.000 de lei nu se mai impozitează.
“În această seară am o veste bună pentru pensionari! După o analiză făcută împreună cu premierul Marcel Ciolacu, am decis că, începând cu 1 octombrie, de Ziua Persoanelor Vârstnice, nicio pensie sub 3.000 de lei din sistemul public nu va mai fi impozitată!”, a declarat luni seară ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.
Astfel, de la 1 octombrie 2024 va crește pragul de impozitare a pensiilor de la 2.000 de lei, cât este acum, la 3.000 de lei. Impozitul va reprezenta 10% din diferenţa ce depăşeşte 3.000 de lei.
Întrebat într-o conferinţă de presă, dacă va fi luată măsura neimpozitării pensiilor până la 3.000 de lei, premierul Marcel Ciolacu a confirmat măsură.
Acesta a explicat că noul prag a fost trecut prin recalculare de aproximativ 800.000 de persoane.
„Da, pentru că a fost trecut acel prag de aproximativ 800.000 de persoane. Şi am vorbit şi cu doamna ministru (al Muncii), am avut întâlnire şi cu ministrul Finanţelor. Nu vă ascund că mă sfătuiesc, în continuare, în acest domeniu cu doamna primar Lia Olguţa Vasilescu (fost ministru al Muncii – n.r.), fiindcă avem cu toţii de învăţat, nu le ştim pe toate. (…) Ori dădeam o derogare pentru cei 800.000, dar creşterea nu era nu uniformă, puteai să spui că au crescut pensiile cu 300 – 400 de lei, vorbesc nominal, nu procentual, dar au fost creşteri şi mai mari. Şi atunci mi se pare corectă această abordare – creşterea pragului până la 3.000 de lei la impozitare”, a afirmat prim-ministrul.
El a precizat că măsura va fi aprobată printr-o ordonanţă de urgenţă, având în vedere că este vacanţă parlamentară şi durează „foarte mult” procedura. Potrivit lui Ciolacu, efortul bugetar nu este unul foarte mare. Impactul financiar va fi în jur de 800 de milioane de lei, a indicat premierul.
Pensionarii vor fi informați oficial că pensiile nu vor scădea în ciuda deciziilor de recalculare
După ce mii de oameni au primit decizii de recalculare cu sume mai mici decât ceea ce primesc acum, Ministerul Muncii a publicat scrisoarea oficială pe care o vor primi toți pensionarii, la cererea premierului Marcel Ciolacu, prin care seniorii vor fi informați că pensia lor în plată nu scade.
„Nicio pensie nu scade. În rest, rămâne cum am stabilit – peste 3,8 milioane de pensii vor crește. Postăm aici informarea oficială pe care pensionarii cărora li se menține același cuantum al pensiei o vor primi”, se arată într-o postare a Ministerului Muncii pe Facebook.
Gafă după gafă de la Guvern
Greșelile făcute în procesul de recalculare au provocat un adevărat haos. Sute de oameni au reclamat că deciziile primite nu sunt corecte. Cei mai afectați au fost pensionarii cei mai vulnerabili și persoanele cu dizabilități. Aceștia s-au trezit cu venituri chiar și cu 80% mai mici, pe urma „echității” noii legi.
De asemenea, oamenii care au lucrat în condiții grele și au ieșit mai repede la pensie, cum sunt cei din minerit, CFR, industria nucleară sau industia siderurgică, au pensii mai mici pe hârtie, la recalculare. Ministrul Muncii susține că noua lege a pensiilor elimină inechitățile.
„Plecăm de la ideea, pentru a da exemplu, că avem un cuantum de 1.000 de lei. Avem indice de corecție 1,41. Asta înseamnă că acel pensionar care a ieșit după 2011 are o creștere a pensiei cu 410 lei mai mare decât cel care a ieșit înainte de 2011. Pentru echitate în sistemul de pensii, noua formulă nu prevede indice de corecție, motiv pentru care acel beneficiu pentru care alți pensionari l-au avut și alții nu l-au avut, nu mai este în noua lege a pensiilor. Atunci, cei care au avut acel beneficiu rămân cu același cuantum în plată, astfel încât cei care nu l-au avut datorită recalculării să aibă o creștere a pensiei și să-i ajungă și pe ceilalți din urmă”, a spus Simona Bucura Oprescu.
În același timp, Casa Judeţeană de Pensii Alba a oprit de la distribuire peste 5.000 de decizii de recalculare a pensiilor cu privire la care există suspiciunea că ar conţine erori.
Directoarea instituţiei, Cornelia Miclea, a declarat luni că a început reverificarea dosarelor aferente deciziilor oprite de la distribuire, fără a putea preciza care sunt motivele care au stat la baza eventualelor greşeli ş nici termenul la care vor fi finalizare reverificările.