string(73) "/app/web/wp-content/plugins/td-cw-remove-canonical-url/romania-libera.csv" Inflația scade la 4,9% sub Guvernarea PSD și Marcel Ciolacu
32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăEconomieGuvernul Ciolacu a adus inflația de la peste 10%, la mai puțin...

Guvernul Ciolacu a adus inflația de la peste 10%, la mai puțin de 5%

Inflația a scăzut, ca efect al plafonărilor impuse de PSD, după un an de guvernare.

Noile date INS confirmă politicile economice ale Guvernului, condus de Marcel Ciolacu de creștere a nivelului de trai al românilor. Rata inflației înregistrează o reducere accelerată, ajungând la 4,9% în luna iunie a acestui an, față de 10,3%, valoarea din iunie anul trecut, momentul preluării guvernării de către social-democrați.

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), publicate pe 11 iulie, rata anuală a inflației a scăzut la 4,9% în iunie 2024, de la 5,1% în luna precedentă și de la peste 10,3% în iunie 2023.

Această reducere este efectul măsuri economice implementate de PSD, menite să stabilizeze prețurile și să protejeze puterea de cumpărare a românilor. În acest sens, este a cincea scădere consecutivă a ratei inflației, din acest an.

Cîțu a lăsat o inflație de 7,8%, când PSD a venit la guvernare. Ciucă a lăsat o inflație de 10,3% când PSD a preluat guvernarea. Ciolacu a adus-o la 4,9% la un an de guvernare. Ecuație pentru liberali: cine a guvernat în folosul cetățenilor și al puterii de cumpărare a acestora?”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu.

Efectele plafonărilor Guvernului Ciolacu: inflație redusă și prețuri mai mici la alimente

Plafonarea adaosului comercial, introdusă de guvernarea social-democrată, a dus la scăderea prețurilor pentru alimentele de bază, reducând presiunea asupra speculei. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate la făină (-32,09% față de iunie 2023 și – 5,61% față de decembrie), la mălai (-26,27% față de iunie 2023 și -5,34% față de decembrie). Comparativ cu iunie, anul trecut, scăderile la ulei au fost de 18%, la zahăr 12,45%, la ouă 4,84%, la unt 14,37%, iar la legume și conserve de 7,5%.

De asemenea, Guvernul a monitorizat atent evoluția prețurilor și a intervenit pentru a limita impactul inflației asupra cetățenilor. De exemplu, în sectorul energiei, prețurile la energie electrică și gaze naturale au fost reduse cu 4,76%, respectiv 10,36% față de iunie 2023, datorită măsurilor guvernamentale, aplicate conform O.U.G. nr. 27/2022.

Aceste reduceri substanțiale demonstrează eficiența măsurilor de plafonare a adaosurilor comerciale implementate de guvernul PSD și economiile de sute de lei pe care le fac românii vulnerabili și, mai ales, cei cu venituri mici și medii.

BNR reafirmă succesul politicilor Guvernului Ciolacu de scădere a inflației

În data de 4 iulie, BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la 6,75% pe an, de la 7%, un nivel menținut constant încă din ianuarie 2023. Decizia care a intrat în vigoare la 8 iulie, reflectă încrederea în stabilitatea și creșterea sustenabilă a economiei românești. Această decizie vine pe baza observațiilor Băncii Centrale, privind scăderea inflației într-un ritm mai rapid decât cel anticipat.

Grație PSD, cu inflația la jumătate, românii au și salariul mediu mai mare cu 14,3% și pensii cu 13,8%

De la preluarea guvernării de social-democrați, Guvernul Ciolacu a crescut veniturile românilor. Salariul minim brut a fost majorat de PSD de la 3.300 de lei, în octombrie 2023, la 3.700 de lei la 1 iulie 2024. În plus, salariul mediu net a crescut cu 14,3% în aprilie 2024, ajungând la 5.217 lei.

De asemenea, pensia medie lunară a crescut cu 13,8% în primul trimestru al anului 2024, atingând 2.418 lei.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene, campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

Dana Macsim
Dana Macsimhttp://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă