19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalGrupul rusofoni de hackeri LockBit, destructurat de ANC, FBI și Europol 

Grupul rusofoni de hackeri LockBit, destructurat de ANC, FBI și Europol 

Grupul de hackeri rusofon LockBit, cunoscut pentru activitatea sa extinsă în domeniul ransomware-ului, a fost ținta unei operațiuni de poliție coordonată la nivel internațional. Această acțiune concertată a implicat colaborarea între 11 țări și a dus la închiderea principalului site al grupului.

LockBit a fost asociat cu cel puțin 1.700 de atacuri de ransomware începând din 2020 și se estimează că a obținut răscumpărări în valoare de aproximativ 91 de milioane de dolari. Cu această activitate prolifică, grupul a devenit unul dintre cele mai notorii și periculoase amenințări cibernetice.

NCA, Departamentul de Justiție al SUA, FBI și Europol s-au reunit la Londra pentru a anunța destructurarea bandei, care a vizat peste 2.000 de victime din întreaga lume, a precizat Departamentul de Justiție, potrivit Reuters.

Divizia cibernetică a Agenției Naționale pentru Criminalitate din Marea Britanie, împreună cu Departamentul de Justiție al SUA, FBI și alte agenții de aplicare a legii au preluat controlul asupra site-urilor web folosite de Lockbit, a precizat banda și autoritățile americane și britanice. De asemenea, agențiile au luat măsura fără precedent de a folosi propriul site web al Lockbit pentru a face publice date interne despre gruparea însăși.

“I-am atacat pe hackeri”, a declaratGraeme Biggar, directorul general al National Crime Agency. “Am preluat controlul asupra infrastructurii lor, le-am confiscat codul sursă și am obținut cheile care vor ajuta victimele să-și decripteze sistemele”, a declarat

Această operațiune, denumită “Operation Cronos”, a fost o coaliție internațională formată din 10 țări, a precizat el. “Împreună, am arestat, pus sub acuzare sau sancționat o parte dintre infractori și am obținut un acces fără precedent și cuprinzător la sistemele Lockbit”.

“Începând de astăzi, Lockbit este efectiv redundant”, a adăugat el. “Lockbit a fost blocat”.

Artur Sungatov și Ivan Kondratyev, cunoscuți și sub numele de Bassterlord, sunt acuzați că au folosit ransomware-ul Lockbit pentru a ataca persoane din domeniul producției, logisticii, asigurărilor și alte companii din cinci state și Puerto Rico, precum și din industria semiconductorilor și alte industrii din întreaga lume.

În luna noiembrie a anului trecut, Lockbit a publicat date interne de la Boeing, unul dintre cei mai mari contractori din lume în domeniul apărării, și a declarat că ramura americană a ICBC din China a plătit o răscumpărare în urma unui atac care a perturbat tranzacțiile pe piața americană a Trezoreriei.

La începutul anului 2023, Royal Mail din Marea Britanie s-a confruntat cu perturbări grave după un atac al grupului.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Elena Rîbakina a câștigat turneul WTA de la Stuttgart

Kazaha Elena Rîbakina a câştigat turneul WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în finală, în două seturi simetrice, scor 6-2, 6-2,...

Rectorul Universității din București limitează numărul notelor de 9 și 10 ce pot fi acordate studenților

În facultățile Universității din București (UB), la programele de studii de nivel licență, nu se vor putea acorda mai puțin de 5% și nu...

Elena Rîbakina a câștigat turneul WTA de la Stuttgart

Kazaha Elena Rîbakina a câştigat turneul WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în finală, în două seturi simetrice, scor 6-2, 6-2,...
Ultima oră
Pe aceeași temă