32.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSănătateGrijă mare când îți alegi ochelarii de soare. Cum verifici să fie...

Grijă mare când îți alegi ochelarii de soare. Cum verifici să fie polarizați

Ochelarii de soare care au doar lentile colorate, fără protecție împotriva ultravioletelor, pot fi periculoși pentru sănătatea ochilor, avertizează specialiștii. Iată de ce anume să ții cont când îți achiziționezi o pereche de ochelari.

Atunci când purtăm ochelari colorați cu scopul de a ne proteja de razele solare, riscăm să ne facem mai mult rău. De ce? La semiîntuneric, pupila se dilată, permițând mai multe raze UV să pătrundă în ochi, ceea ce poate cauza leziuni la nivelul cristalinului, retinei și altor structuri oculare.

Dr. Ioana Ruxandra Rusu, medic primar oftalmolog în cadrul rețelei Regina Maria, a afirmat într-un interviu pentru Republica că expunerea neprotejată la razele UV poate crește riscul de apariție a cataractei și a degenerescenței maculare legate de vârstă.

Pentru a verifica dacă ochelarii de soare au lentile polarizate, există câteva metode simple.

Lentilele polarizate blochează 100% lumina orizontală datorită fibrelor aliniate vertical. Dacă suprapui două perechi de ochelari polarizați la un unghi de 90 de grade, vei observa că lentilele devin mult mai închise la culoare, blocând complet lumina.

O altă metodă este să privești prin ochelari către un monitor de calculator și să înclini capul; la un anumit unghi, imaginea va deveni complet întunecată.

Copiii trebuie și ei să poarte ochelari de soare încă de la vârsta de 2-3 ani, deoarece ochii lor sunt incomplet dezvoltați și foarte vulnerabili la razele UV.

Deteriorarea cristalinului poate începe din copilărie și are efecte cumulative, crescând riscul de cataractă în viața adultă.

Așadar, atunci când alegi ochelarii de soare, este esențial să te gândești mai întâi la sănătatea ochilor, nu doar la aspectul estetic.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttp://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Risc de proteste și atentate la JO de la Paris

Franța intenționează să desfășoare aproximativ 35.000 de polițiști în fiecare zi în timpul Jocurilor și 45.000 pentru Ceremonia de deschidere Milioane de vizitatori și mii...
Ultima oră
Pe aceeași temă