15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalGermania ia o serie de măsuri pentru combaterea extremismului de dreapta

Germania ia o serie de măsuri pentru combaterea extremismului de dreapta

Mulți germani au ieșit recent în stradă pentru a protesta față de extremismul de dreapta, potrivit euractiv.ro.

Nancy Faeser a prezentat 13 măsuri împotriva extremismului de dreapta și a știrilor false. Unele dintre ele nu sunt noi, observă Spiegel Online. ​

Ministra de interne, Nancy Faeser, vrea să întărească și mai mult lupta împotriva extremismului de dreapta. În acest scop, politiciana social-democrată dorește să înființeze o „unitate de detectare timpurie” în cadrul Guvernului, dedicată campaniilor de manipulare și influențare a alegerilor venite din afara Germaniei.

Propunerea face parte dintr-un pachet de 13 măsuri intitulat „Combaterea cu hotărâre a extremismului de dreapta – folosirea instrumentelor democrației defensive”, pe care Faeser l-a prezentat împreună cu șefii Oficiului Federal pentru Protecția Constituției, Thomas Haldenwang, și Oficiului Federal de Poliție Criminală, Holger Münch. Cu toate acestea, majoritatea proiectelor enumerate sunt deja cunoscute, iar unele au fost deja adoptate.

Extremiștii de dreapta vor să submineze încrederea în stabilitatea și capacitatea statului de a acționa, se arată în documentul prezentat de Faeser. Ei împart acest obiectiv cu câțiva actori străini care au interesul de a slăbi democrația.

Folosind conturi false, inventând povești cu imagini create de AI și “cumpărându-și” o falsă credibilitate falsă prin clonarea site-urilor unor publicații, statele autocratice încearcă să manipuleze formarea liberă a opiniilor și dezbaterea politică și slăbesc democrația. Noua unitate de detectare timpurie are scopul de a detecta astfel de campanii.

“Vrem să folosim toate instrumentele statului de drept pentru a ne proteja democrația”, a promis Faeser într-un comunicat de presă. “Vrem să demontăm rețelele extremiste de dreapta, să le privăm de venituri și să le luăm armele”.

Ministerul de Interne solicită și o modificare a Legii fundamentale pentru a proteja mai bine Curtea Constituțională de influența inamicilor democrației.

Faeser a cerut, de asemenea, progrese în reforma legii armelor și s-a referit la reforma legii disciplinare care a fost deja adoptată – acest lucru ar trebui să faciliteze pe viitor îndepărtarea inamicilor Constituției din serviciul public federal.

Conform planului, intrarea și ieșirea din țară a extremiștilor de dreapta ar trebui împiedicată pe cât posibil. În plus, detectarea surselor de bani pentru rețelele de dreapta ar trebui să devină mai ușoară. Poliția locală și autoritățile de reglementare ar trebui, pe baza informațiilor de la Oficiul pentru Protecția Constituției, să interzică evenimentele extremiste de dreapta, ori de câte ori este posibil.

Unele măsuri fuseseră deja incluse în “Planul de acțiune împotriva extremismului de dreapta”, pe care Faeser l-a prezentat în martie 2022.

În acest timp, Mișcarea Identitară, o grupare de extremă dreapta, încearcă să revină, având legături cu AfD și cu un finanțist, care a fost un membru important al formațiunii conservatoare CDU.

O investigație a Der Spiegel și a postului public MDR a dezvăluit faptul că Peter Kurth – fost membru al Uniunii Creștin Democrate (CDU) de centru-dreapta – a investit în jur de 240.000 de euro în companii deținute de grupare din 2019 până în 2022.

Oficiul Federal pentru Protecția Constituției a catalogat Mișcarea Identitară, care numără în jur de 500 de activiști în Germania, drept “cu siguranță extremistă” și a inclus-o în categoria celor mai mari amenințări.

Martin Sellner, unul dintre liderii importanți ai Mișcării Identitare, a vorbit anul trecut, la o reuniune secretă la Potsdam, de “remigrație”, un plan de expulzare a imigranților și a germanilor de origine străină.

De atunci, sute de mii de oameni din Germania au ieșit în stradă pentru a demonstra împotriva extremismului de dreapta.

Protestatarii numesc „nazisți” partidul de extremă dreaptă din Germania, AfD

Protestatarii îi numesc „ naziști” pe cei din partidul de extremă dreaptă AfD, din Germania, la congresul lor din Germania de Est.

Câteva mii de protestatari au ieșit pe străzile din Magdeburg vineri și sâmbătă (28 și 29 iulie), numind AfD un „partid nazist”, în marginea conferinței sale naționale, potrivit Reuters.

Manifestația a însoțit conferința partidului de extremă-dreapta AfD din Magdeburg, Germania de Est, în timp ce partidul se bucură de o renaștere a sprijinului, în prezent fiind la 22% din intențiile de vot.

Printre protestatari s-au numărat „bunicii împotriva extremei drepte”, care au cerut oprirea rasismului și a politicii de extremă dreapta.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă