12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăȘtirile zileiGeoană spune că NATO susține dreptul Republicii Moldova de a fi suverană

Geoană spune că NATO susține dreptul Republicii Moldova de a fi suverană

NATO susţine dreptul Republicii Moldova de a decide asupra viitorului său şi asupra politicii sale externe, a subliniat luni, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la capătul unei întâlniri, la sediul NATO, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

„ NATO susţine ferm dreptul Republicii Moldova de a-şi decide propriul destin, propriul viitor şi politica externă, fără interferenţe externe şi în deplin respect pentru neutralitatea constituţională a statului”, conform mesajului, potrivit agerpres.ro.

„ Integrarea europeană a Republicii Moldova este cheia pentru un viitor luminos şi prosper, iar aliaţii acordă tot sprijinul pentru acest deziderat”, a subliniat Mircea Geoană.

Zece mii de militari, din 14 țări, se antrenează în România. Republica Moldova este alături de NATO

Zece mii de militari, din România și din alte 13 țări, se antrenează în România în această perioadă, în cadrul exercițiului multinațional denumit „SABER GUARDIAN 23”.

Ceremonia de deschidere a exercițiului s-a desfășurat, la data de 29 mai 2023, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan” (județul Galați), al Armatei Române. La ceremonie au asistat ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

La exercițiul SG23 participă, în perioada 29 mai – 9 iunie, aproximativ 10.000 de militari, cu peste 1700 de mijloace tehnice. Peste 5.000 dintre militarii participanți sunt din România. Militarii străini provin din 13 țări. Dintre acestea, 12 țări sunt membre NATO. În plus, participă și militari din Republica Moldova, care este țară neutră, dar parteneră cu NATO. Forțele Terestre ale SUA (US Army) au anunțat că, dintre cei 5000 de militari străini care participă la Saber Guardian 2023, circa 2400 sunt militari americani. Din punctul de vedere al SUA, acest exercițiu va proba capacitatea lor de a disloca rapid trupe și echipament militar în zona de operații din Europa. De exemplu, la Saber Guardian 23, militarii americani vor realiza și trageri cu faimoasele sisteme de rachete HIMARS.

Totuși, exercițiul este condus de Comandamentul Forțelor Întrunite al Armatei Române. „SABER GUARDIAN 23” reprezintă cea mai amplă și complexă activitate multinațională de instruire din anul 2023 de pe teritoriul României. 

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă