Generația Z va reprezenta 30% din forța de muncă globală până în 2030 și este de așteptat să joace un rol important în adoptarea și utilizarea inteligenței artificiale (IA).
Cu toate acestea, raportul elaborat de EY, cu sprijinul Microsoft și TeachA, atrage atenția asupra riscului de exces de încredere al acestei generații în utilizarea tehnologiei, notează Ziarul Financiar.
Cum utilizează Generația Z inteligența artificială? Majoritatea tinerilor din această generație sunt utilizatori activi de IA:
- 61% utilizatori medii
- 15% superutilizatori
- 24% utilizatori deficitari
Totuși, raportul arată că aceștia punctează mai slab în domeniul analizei critice a tehnologiei, iar platformele de socializare rămân principala lor sursă de informare despre IA.
Beneficii și riscuri percepute
Respondenții identifică următoarele avantaje ale IA:
- Economisirea timpului pentru activități repetitive
- Analizarea unor cantități mari de date
- Reducerea erorilor umane
Pe de altă parte, principalele riscuri includ creșterea șomajului, diminuarea creativității și învățării umane, producerea de informații false și discrepanțe în educație și locul de muncă.
Utilizarea IA este percepută diferit în mediul educațional față de cel profesional: 40% dintre respondenți consideră că profesorii descurajează utilizarea IA, în timp ce doar 15% raportează o atitudine similară din partea angajatorilor.
Diferența reflectă provocările din sistemul educațional, unde cadrele didactice încearcă să găsească un echilibru între pregătirea pentru piața muncii și prevenirea dependenței excesive de tehnologie.
Ce abilități sunt prioritare pentru utilizarea IA
Potrivit raportului, respondenții conștientizează importanța aptitudinilor tehnice și emoționale, evaluând:
- Creativitatea și curiozitatea (52%) drept cele mai importante
- Urmate de gândirea critică (47%)
- Și de abilitățile de programare (46%)
Totuși, Generația Z întâmpină dificultăți în formularea comenzilor optime pentru IA (56%) și în evaluarea critică a tehnologiei (44%).
Horațiu Cocheci, Director People Advisory Services, EY România, subliniază pentru Ziarul Financiar că „81% dintre respondenți consideră că guvernele ar trebui să sprijine activ inițiativele de creștere a abilităților, iar 72% cred că aceasta este o responsabilitate a companiilor.” Mai mult, 85% sugerează oferirea de subvenții companiilor care investesc în programe de reskilling.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!