27.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăInternaționalFranța votează: tensiune maximă în Hexagon

Franța votează: tensiune maximă în Hexagon

Alegerile din Franța au o miză uriașă, cu implicații nu numai pentru francezi, ci și pentru NATO și Uniunea Europeană

Președinția lui Macron s-ar putea schimba dramatic în funcție de rezultatul votului de astăzi, care poate aduce la putere, după zeci de ani, un partid de extremă dreapta.

Nu există nicio certitudine că RN va conduce guvernul, cu sau fără o alianță cu alții. Alte scenarii includ o coaliție largă de partide principale sau un parlament complet blocat.

Decizia șocantă a lui Macron de a convoca alegeri anticipate, a oferit extremei drepte o șansă reală la putere. Zarurile au fost aruncate asupra viitorului său politic. Moneda euro a căzut, iar acțiunile franceze și obligațiunile guvernamentale au scăzut.

RN a câștigat 31,4% din voturile Parlamentului European, în timp ce coaliția partidului Renaștere a avut 14,6%.

Chiar dacă RN va obține o majoritate în parlamentul francez, Macron ar rămâne președinte încă trei ani și va fi în continuare responsabil de apărare și politica externă. Va pierde, însă, controlul asupra agendei interne, inclusiv asupra politicii economice, securității, imigrației și finanțelor, care la rândul lor ar avea un impact asupra altor politici, cum ar fi ajutorul pentru Ucraina. Și asta, pentru că ar avea nevoie de sprijinul Parlamentului, ca să intre în bugetul Franței. Nici în Germania, lucrurile nu stau prea bine. Partidele din coaliţia de guvernare au suferit o înfrângere zdrobitoare la alegerile europene din iunie, iar ţara se pregăteşte pentru o ascensiune puternică a extremei drepte în viitoarele alegeri regionale.

Dana Macsim
Dana Macsimhttp://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă