21.2 C
Bucharest
Monday, 25 September 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaFranța va da un nou ajutor Ucrainei constând în tancuri ușoare de...

Franța va da un nou ajutor Ucrainei constând în tancuri ușoare de luptă

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, i-a transmis astăzi omologului său ucrainean Volodimir Zelenski în cursul unei convorbiri telefonice că Franța va livra Ucrainei “tancuri ușoare de luptă”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Preşedintele a dorit să amplifice acest ajutor ” militar deja oferit Kievului “acceptând să livreze tancuri uşoare de luptă AMX-10 RC”, a anunţat preşedinţia franceză.

“Este prima oară când tancuri de concepţie occidentală vor fi furnizate forţelor armate ucrainene”, mai precizează Palatul Elysee, la finalul convorbirii telefonice între cei doi şefi de stat.

Numărul de tancuri şi termenul la care acestea vor livrate nu au fost precizate.

Emmanuel Macron, potrivit Parisului, care l-a reasigurat pe Volodimir Zelenski de “sprijinul neclintit” al Franţei “până la victorie”, a dorit “să demonstreze perenitatea şi continuitatea ” ajutorului militar francez, potrivit bursa.ro.

Franța va da Ucrainei tancuri ușoare de luptă, având roți, și nu șenile, vechi, dar performante, urmând a se stabili modalitățile de livrare

AMX-10 RC sunt tancuri uşoare, pe roţi şi nu pe şenile, deci “foarte mobile “, “într-adevăr vechi, dar performante “, a declarat un consilier. În cadrul armatei terestre franceze, acest sistem va fi treptat înlocuit cu Jaguar.

Miniştrii apărării francez şi ucrainean vor avea un schimb de opinii “cât mai curând pentru a defini modalităţile” acestor livrări, atât în ceea ce priveşte termenul livrării, cât şi a numărului de tancuri, a precizat pentru AFP Ministerul Apărării francez.

Cu ocazia acestei convorbiri telefonice, cei doi preşedinţi au discutat şi despre situaţia de pe diferite fronturi militare, a subliniat Palatul Elysee.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies