26.7 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoForța de Reacție NATO a ajuns la 300.000 de militari, a anunțat...

Forța de Reacție NATO a ajuns la 300.000 de militari, a anunțat Jens Stoltenberg

Forța de Reacție NATO a ajuns la 300.000 de militari, a anunțat, la București, Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Atlantice.

Secretarul general NATO a făcut acest anunț în contextul întrevederii sale cu premierul României, Nicolae Ciucă.

„Secretarul general Jens Stoltenberg a subliniat faptul că NATO a ajuns la 300.000 oameni forță de reacție cu grad înalt de pregătire ce pot fi desfășurați la diferite momente, dublarea numărului de Grupuri de Luptă la nivel de batalion, cu posibilitatea de creștere la stadiul de brigadă, și dublarea numărului de echipamente prepoziționate în regiune”, a transmis un comunicat al Guvernului României.

Unul dintre cele șase Grupuri de Luptă NATO este în România, cu baza la Cincu (județul Brașov). Unitatea din România este condusă de Franța și formată din militari francezi, belgieni și olandezi. Battle Group Romania numără circa o mie de oameni.

În total, efectivul NATO din România a ajuns la 5000 de militari, față de 3000, câți erau la începutul războiului din Ucraina. Această precizare a făcut-o, acum două zile, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

”Avem în acest moment, în România, aproximativ 5.000 de militari NATO. Una dintre deciziile importante luate la Summitul NATO din martie, cel de dinaintea Summitului de la Madrid, a fost crearea Grupurilor de Luptă în sudul Flancului Estic, inclusiv Grupul de Luptă din România, cel care este condus de Franţa. În cadrul acestui Grup de Luptă există militari francezi, belgieni, luxemburghezi, olandezi, la care se adaugă prezenţa militară americană. În jur de 5.000 de militari aliaţi, împreună cu tehnica de luptă aferentă sunt deja în România”, a declarat ministrul Aurescu la postul Digi 24.

Forța de Reacție NATO, gata de acțiune în momentul oricărui atac

Președintele Iohannis a salutat suplimentarea militarilor NATO din România dar a cerut și mai multe echipamente. Președintele României a solicitat ca militarii NATO să fie gata de acțiune în momentul oricărui „atac”.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a sosit în România la data de 28 noiembrie 2022. Imediat după sosire, el a avut întâlniri cu președintele Iohannis și cu premierul Ciucă. În perioada 29-30 noiembrie, sub conducerea lui Stoltenberg, la București se desfășoară reuniunea miniștrilor de Externe din țările NATO. La reuniune sunt invitați și miniștrii de Externe ai Ucrainei și Republicii Moldova.

Ultima reuniune oficială NATO găzduită de România fusese cea din anul 2008.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă