19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăFMI, recomandare dură. După anunțul de indexarea a pensiilor, Ciolacu abia acum...

FMI, recomandare dură. După anunțul de indexarea a pensiilor, Ciolacu abia acum se interesează de cifre

Experții Fondului Monetar Internaționațional (FMI) aflați zilele acestea la București recomandă Guvernului să strângă cureaua și să facă atent calculele pentru a nu intra în incapacitate de plată. Pensionarii au fost deja anunțați că vor avea pensii indexate anul acesta în două tranșe cu 40 la sută, însă de pensiile speciale care sunt extrem de costisitoare nu se atinge nimeni.

Guvernul se tot împrumută pentru a reuși să plătească salariile bugetarilor, pensiile și alte indemnizații. Doar anul acesta ar urma să se strângă alte împrumuturi ce vor totaliza aproape 40 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă că ne îndatorăm tot mai mult pentru că la buget se strâng bani puțini din reforme, taxe și impozite. Fiind an electoral, Coaliția, formată din PSD-PNL, a decis să nu crească nicio taxă și impozite anul acesta.

În timpul vizitei de zilele acestea, reprezentanții FMI au analizat în mare situația economică a țării și au ajuns la o primă concluzie că Executivul are mâna prea largă și că majorările de pensii și salarii oferite ar putea să ne ducă în pragul unei crize financiare și astfel experții au recomandat ca majorările să fie făcute în 2-3 tranșe.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu se pune problema unei amânări privind majorarea pensiilor, mai ales că în toamnă sunt alegeri cheie, iar PSD ar vrea să obțină voturi suficiente atât la alegerile parlamentare, locale și prezidențiale, ceea ce înseamnă că cei aproape cinci milioane de pensionari sunt mină de aur.

“Vreau să fac o precizare după ce am văzut în ultimele zile tot felul de presupuneri privind vizita FMI și situația pensiilor. Voi fi cât se poate de categoric: recalcularea pensiilor se va întâmpla la termenul anunțat, în luna septembrie. Nu există mai multe tranșe, nu există alte variante!

Ne-am asumat acest lucru și acest lucru va fi făcut la 1 septembrie”, a declarat Marcel Ciolacu în ședința de Guvern.

Premierul i-a cerut ministrului de Finanțe să prezinte un studiu de impact cu privire la eliminarea taxării pensiilor până la 3.000 de lei. Suma totală ar fi de două miliarde de lei.

“Cer ministrului de Finanțe ca zilele următoare să vină cu impactul de mărire a pensiilor între 2.000 și 3.000 de lei, știm că până în 2.000 nu se impozitează nicio pensie, să vedem impactul între 2.000 și 3.000 ca să mărim acea marjă până la 3.000 de lei fără impozitare, să vedem dacă ne permitem.

Așteptăm recomandarea ministrului de Finanțe dacă ne permitem, după majorarea de 13,8% și recalcularea de la 1 septembrie, să avem și acea scutire de impozite până în 3.000 de lei”, a spus premierul.

Cum arată calculele PNL

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că de o eventuală adoptare a unei decizii legislative privind netaxarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei ar beneficia aproximativ un milion de pensionari, iar impactul bugetar al unei astfel de măsuri este de aproximativ 152 de milioane de lei lunar.

Peste 60 de milioane de lei pentru pensiile speciale ale foștilor parlamentari

În cursul anului 2024, statul român se va confrunta cu cheltuieli considerabile, plătind în total peste 60 de milioane de lei pentru pensiile speciale destinate foștilor parlamentari. Această sumă este completată de aproximativ 30 de milioane de lei, care acoperă perioada în care aceste pensii au fost temporar „eliminate” în 2023. Estimarea bugetară pentru indemnizațiile prevăzute de Legea nr. 96/2006, referitoare la Statutul deputaților și al senatorilor, republicată, pentru anul 2024, se ridică la 41,4 milioane lei.

În același timp, Senatul va aloca 22,8 milioane lei pentru pensiile speciale. Astfel, totalul acestor cheltuieli se cifrează la 64,2 milioane lei, reprezentând suma pe care cele două camere ale parlamentului vor trebui să o suporte pentru a compensa veniturile pe care nu au reușit să le elimine, în ciuda mai multor încercări anterioare.

Deficitul bugetului de pensii de stat va trece în acest an de 20 de miliarde de lei

„Conform estimărilor noastre, în acest an, deficitul bugetului de pensii de stat va atinge o valoare de peste 20 miliarde de lei (reprezentând 1,3% din PIB), crescând de la 3,2 de miliarde de lei în 2019 (0,3% din PIB). În 2023, cheltuielile totale ale sistemului de pensii de stat vor reprezenta aproape 7,1% din PIB. Toți indicatorii importanți ai sistemului de pensii de stat din România indică existența unor probleme structurale serioase deja în acest an. Deficitul bugetului de pensii este acoperit cu ajutorul altor impozite și împrumuturi externe, contribuind astfel la dezechilibrul întregului buget de stat”, arată datele sintetizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă