1.8 C
Bucharest
Sunday, 26 November 2023
HomeInternaționalFinlanda testează în premieră mondială pașapoartele digitale

Finlanda testează în premieră mondială pașapoartele digitale

Autoritățile de frontieră din Finlanda afirmă că documentele digitale de călătorie sunt “la fel de fiabile” ca un pașaport fizic, notează Euronews.com.

Cetățenii finlandezi care zboară de la Helsinki la Marea Britanie pot acum să prezinte o identitate digitală pe telefonul lor în locul pașaportului fizic.

Călătorii de pe anumite zboruri cu compania Finnair vor putea trece prin controlul de frontieră utilizând Documentele Digitale de Călătorie (DTC) în loc să aștepte la coadă pentru controlul de frontieră.

Autoritățile de frontieră din Finlanda afirmă că este prima dată când un pașaport digital va fi acceptat “într-un mediu real de control al frontierelor, raportat pentru prima dată în lume”. Ei susțin că acest lucru va face experiența “mai rapidă și mai ușoară decât de obicei”.

Țara a lansat acest experiment inovator în parteneriat cu Finnair, poliția finlandeză și operatorul de aeroporturi Finavia, dar ar putea fi un semn al lucrurilor care vor urma în UE.

Ar putea fi introduse pașapoartele digitale în întreaga UE?

Procesul de testare a pașaportului digital din Finlanda face parte dintr-un proiect-pilot mai amplu al UE, în contextul în care blocul comunitar încearcă să îmbunătățească tehnologia de călătorie.

Anul trecut, Comisia Europeană a încercat să afle ce țări ar fi dispuse să participe la acest test.

Croația s-a oferit și speră să deruleze propriul proiect pilot pe aeroportul din Zagreb în cursul acestui an.

Odată ce vor fi colectate informații din aceste proiecte pilot, Comisia va folosi informațiile adunate ca parte a unei propuneri de introducere a pașapoartelor digitale în restul UE la un moment dat în viitor.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Salariile din Educație vor crește de la 1 ianuarie, poate cu 20 la sută

Salariile cadrelor didactice vor fi mărite pe parcursul anului 2024 iar prima dintre aceste majorări va intra în vigoare la data de 1 ianuarie...

Vameșii demarează operațiunea „Pinocchio”

Lucrătorii Autorității Vamale Române vor desfășura în luna decembrie amplecontroale pe segmentul importurilor de jucării, concentrându-se în principal peidentificarea produselor susceptibile de contrafacere, într-o...

„Creditele bancare pentru locuințe au devenit tot mai greu de accesat”

În podcastul „Dialogurile Puterii”, avocatul Augustin Drăghiceanu a atras atenția asupra impactului semnificativ al creșterii TVA-ului în sectorul imobiliar, întrucât măsurile fiscale recent...
Ultima oră
Pe aceeași temă