Potrivit unui articol publicat de Financial Times, Moscova a fost implicată activ în achiziționarea de software pentru sistemul de frontieră al Uniunii Europene, European Visitor Registration System (EES).
Documentele citate de publicație arată că angajații filialei Atos din Moscova au participat la achizițiile legate de acest proiect important.
Sistemul EES este destinat să colecteze datele de intrare și ieșire pentru fiecare călător străin care intră sau iese din Uniunea Europeană, inclusiv date personale, biometrice și informații despre statutul vizei.
Implicarea Moscovei și licența FSB
Sistemul, care urma să fie implementat până în noiembrie 2024, este evaluat la 212 milioane de euro și a fost câștigat în 2019 de consorțiul format din Atos (Franța) și Leonardo (Italia). Cu toate acestea, lansarea sa a fost amânată.
Documentele obținute de Financial Times indică faptul că filiala Atos din Moscova operase sub o licență care permitea FSB, serviciul de informații din Rusia, să aibă acces la activitățile companiei.
Andrei Soldatov, jurnalist și expert în serviciile de informații ruse, a explicat că o astfel de licență oferă FSB un acces direct și permanent la activitatea Atos din Rusia.
„Ei pot vedea tot ce lucrează compania”, a subliniat Soldatov.
Ancheta Parchetului European privind implicarea Atos Rusia
În urma acestor descoperiri, Parchetul European (EPPO) a lansat o anchetă privind implicarea diviziei Atos din Moscova în proiectul EES.
Sursele citate de Financial Times spun că Yulia Plavunova, angajată a Atos în Moscova, a fost persoana principală responsabilă pentru achiziționarea de certificate criptografice de la compania americană AppViewX pentru proiectul EES.
O fostă angajată a Atos a confirmat implicarea constantă a lui Plavunova în achizițiile legate de proiectul de frontieră, menționând că nu știa că aceasta se afla în Rusia.
Aceasta a considerat „ciudat” faptul că Plavunova era implicată într-un proiect care necesita autorizație specială UE, un permis de securitate eliberat de agențiile europene competente. Potrivit documentelor, toți angajații implicați în proiectul EES trebuie să dețină autorizație secretă UE.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.