19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportFotbalFC Barcelona, acuzată de corupție! A cumpărat arbitri și a dat șpăgi...

FC Barcelona, acuzată de corupție! A cumpărat arbitri și a dat șpăgi de milioane de euro

Clubul FC Barcelona a fost acuzat de corupție în legătură cu plățile pe care le-a făcut vicepreședintelui comisiei de arbitri din fotbalul spaniol.

Jose Maria Enriquez Negreira, care a deținut această funcție între 1994 și 2018, este, de asemenea, acuzat de corupție într-un dosar instrumentat de parchetul spaniol, la fel ca Josep Maria Bartomeu, președintele Barca în perioada 2014-2020, și Sandro Rosell, președinte în perioada 2010-2014, notează The Athletic.

Enriquez Negreira a negat că ar fi favorizat vreodată Barcelona în ceea ce privește deciziile arbitrilor. Barca a explicat că a angajat un “consultant extern” care a furnizat rapoarte “legate de arbitrajul profesionist” și, de asemenea, neagă orice abatere.

Ce s-ar putea întâmpla dacă Barcelona ar putea fi găsită vinovată?

La mijlocul lunii februarie a apărut informația că procurorii investighează plățile efectuate de Barca către DASNIL 95, o companie deținută de Enriquez Negreira, între 2001 și 2018.

Aceștia și-au început investigația în mai 2022, când inspectorii fiscali i-au alertat cu privire la presupuse nereguli în registrele financiare ale DASNIL. Vineri, procurorii au pus o cifră pe valoarea totală a acestor plăți: peste 7,3 milioane de euro (6,4 milioane de lire sterline; 7,8 milioane de dolari) au fost plătite de Barca către DASNIL și o a doua companie deținută de Enriquez Negreira, NILSAT.

Barcelona, ca entitate juridică, a fost acuzată acum de infracțiunea de “corupție continuă în afaceri”.

Legea spaniolă referitoare la această infracțiune a fost stabilită în 2010. Din 2015, aceasta a inclus o secțiune specifică ce vizează corupția în sport atunci când se suspectează că s-a încercat “predeterminarea sau modificarea în mod deliberat și fraudulos a rezultatului unui meci sau al unei competiții”.

Corupția “continuă” înseamnă că se crede că infracțiunea a avut loc pe o perioadă de timp susținută, mai degrabă decât una punctuală. Acest lucru înseamnă că pedepsele potențiale sunt mai mari și pot include până la patru ani de închisoare pentru persoane fizice sau descalificarea profesională și amenzi pentru grupuri sau întreprinderi.

În documentele prezentate vineri la un tribunal din Barcelona, procurorii au declarat următoarele: “FC Barcelona a ajuns și a menținut o înțelegere verbală strict confidențială cu Enriquez Negreira pentru ca, în calitatea sa de vicepreședinte al CTA (comisia de arbitri din fotbalul spaniol) și în schimbul unor sume de bani, să efectueze acțiuni care să tindă să favorizeze Barcelona în luarea deciziilor arbitrilor în meciurile jucate de club”.

Procurorii au mai acuzat părțile din acest caz de fals în acte administrative și falsificare a unui document comercial, fiind inculpați și doi foști oficiali din perioada în care Bartomeu era președintele Barca: Oscar Grau și Albert Soler.

În ceea ce privește alte pedepse sportive, La Liga a declarat deja că nu poate investiga, deoarece cazul se referă la evenimente care au avut loc în urmă cu mai mult de trei ani.

“Nu este posibil să existe nicio pedeapsă sportivă din partea noastră”, a declarat președintele La Liga, Javier Tebas, atunci când a apărut vestea scandalului, în februarie. “Au trecut cinci ani de când acele plăți au încetat, iar acest tip de încălcări se prescriu în regulamentul nostru la trei ani după ce au avut loc”.

Atât Federația Spaniolă de Fotbal, cât și Consiliul Superior al Sportului din Spania, un organism guvernamental, au declarat anterior pentru The Athletic că vor respecta procesul legal înainte de a lua în considerare orice acțiune proprie.

UEFA a declarat pentru The Athletic că nu are niciun comentariu de făcut. Spre deosebire de La Liga, organismul de conducere al fotbalului european ar avea puterea de a aplica sancțiuni sportive, deoarece orice infracțiune nu s-ar prescrie conform regulilor sale.

Barca a declarat că a lansat propria investigație, în care a implicat departamentul său de conformitate și, de asemenea, o firmă de avocatură externă.

YouTube video

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...
Ultima oră
Pe aceeași temă