11 C
București
marți, 21 septembrie 2021

Fără să aibă măcar cifre exacte, ministrul Mediului pune gând rău populației de urși

Cu toate că a spus că este nevoie de reducerea numărului de urși, Barna susține că, de fapt, nici nu știe numărul total al acestor carnivore.

„Cu urşii este nevoie de un studiu, pentru a stabili efectivul. Din 2016 nu s-a făcut niciun studiu. Am văzut câteva cifre în minister care arată creşterea treptată a populaţiei de urşi şi este o chestiune asumată de minister. Este nevoie de o bază ştiinţifică şi de un pachet de măsuri care să aducă la un nivel rezonabil populaţia de urs, cu intervenţii umane. Legea prevede astăzi – este lege votată de Parlament – cotele de intervenţie în cazurile în care urşii distrug, omoară şi fac pagube şi cotele de prevenţie”, a susţinut Barna, la Antena 3.

Şeful de la Mediu a afirmat că este nevoie de un echilibru, care să asigure zone de linişte pentru urşi, însă trebuie protejaţi şi oamenii.

„Sunt în continuare pentru echilibru, pentru că nu putem să lăsăm fără intervenţie o populaţie de urşi, în condiţiile în care an de an se constată creşterea efectivelor. Trebuie un echilibru, un echilibru care să asigure zone de linişte pentru urşi, zone de habitat sau habitat natural pentru urşi. În acelaşi timp, trebuie să avem grijă şi de agricultori şi, în primul rând, de oameni, pentru că am avut multe decese cauzate de atacurile de urs şi nu este în regulă ca statul român să nu-şi asume această…”, a spus ministrul.

Întrebat la cât ar trebui să ajungă efectivele de urşi, Tanczos Barna a răspuns că este nevoie de un studiu. „Nu pot eu să spun. Am avut un studiu scos la licitaţie. Nu a venit nimeni la acest studiu. Vom repeta licitaţia şi sper să vină specialiştii să spună”, a menţionat el.

Ultima oră
Pe aceeași temă