17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăFără altă rectificare bugetară. Reacția tranșantă a Opoziției

Fără altă rectificare bugetară. Reacția tranșantă a Opoziției

Guvernul nu ar mai vrea să facă vreo rectificare bugetară în acest an. Executivul ar putea renunța la o nouă reîmpărţire a fondurilor, pentru că, în ultimele săptămâni, a distribuit sume mari din fondul de rezervă și a suplimentat creditele bugetare pentru mai multe ministere care au cerut bani în plus.

Ministerele și instituțiile care au nevoie de bani în plus îi primesc acum din fondul de rezervă. În ședința de vineri, spre exemplu, prin hotărâre de Guvern, Ministerul de Interne a primit 960 de milioane de lei din care aproape 400 de milioane merg către plata salariilor. Și Ministerul Educației a primit 184 de milioane de lei pentru a majora salariile profesorilor, așa cum le-a promis Guvernul când au oprit greva. Cei mai mulți bani din fondul de rezervă au fost direcționați însă pentru finalizarea unor proiecte europene.

,,Acordăm Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene 500 de milioane de lei ca să acopere cofinanțarea statului pe cele mai importante programe de investiții. Cu ajutorul acestor fonduri, dăm drumul rapid la plăți europene de peste jumătate de miliard de euro. Astfel, suntem în grafic să depășim 90% la absorbția pe exercițiu financiar ce se încheie în acest an.”, a declarat Marcel Ciolacu.

Tot din fondul de rezerva, SRI a primit 6,25 de milioane de lei pentru a plăti salariile medicilor de la spitalul pe care îl are în subordine și ale angajaților de la Academia Națională de Informații. Iar conturile Ministerului Transporturilor au fost suplimentate cu 300 de milioane de lei pentru investiții.

Către MAE au fost direcționate aproape 87 de milioane de lei, inclusiv pentru întărirea capacității forțelor armate partenere din est și din Balcanii de Vest pentru a face față provocărilor de securitate. Unii primari sunt îngrijorați că, în lipsa banilor, trebuie să oprească proiecte.

Reacția Opoziției

Vicepreşedintele PMP Gheorghe Ialomiţianu acuză Guvernul Ciolacu că face o rectificare bugetară mascată, prin utilizarea discreţionară a fondului de rezervă aflat la dispoziţia sa. Scopul real al acestei măsuri este ascunderea situaţiei dezastruoase în care se găseşte România, din punct financiar, din cauza proastei guvernări.

„Evitarea efectuării rectificării bugetare de către coaliţia PSD-PNL are un sigur scop – evitarea reducerii cheltuielilor cu clientela politică şi ascunderea dezastrului situaţiei încasărilor bugetare. Este fără precedent, după 1989, să nu se facă rectificare bugetară. Dacă aveam un guvern responsabil, atunci rectificarea bugetară ar fi fost efectuată în luna martie a acestui an, când ministrul de Finanţe a spus că s-a înregistrat o gaură bugetară de peste 30 de miliarde lei”, a afirmat Gheorghe Ialomiţianu, potrivit comunicatului de presă al PMP.

O altă reacție fermă a venit și din partea fostului ministru Anca Dragu, senator USR.

 „Rectificarea bugetară ar arăta dezastrul, iar Marcel Ciolacu ar trebui să spună care va fi deficitul peste 2 luni. Domnul Ciolacu amână acest moment penibil pentru dumnealui, pentru predecesor și pentru miniștrii lor de finanțe, dar și pentru toți colegii de partid care au susținut aceste guverne incredibil de incompetente. Deficitul bugetar pentru 2023 nu avea cum să rămână 4,4% din PIB, așa cum estimase Guvernul Ciucă cu ministru PSD la finanțe. În luna mai, Guvernul Ciucă emite o ordonanță de urgență pentru a mai drege busuiocul. Acea ordonanță de urgență urma să aducă economii la buget în sumă de 5,3 miliarde lei, dar… cine mai știe ce s-a întâmplat, deoarece nici Guvernul Ciucă, nici Guvernul Ciolacu nu au evaluat rezultatele acestei ordonanțe. Legile economice au prostul obicei de a se răzbuna pe cei care nu le respectă”. a punctat Anca Dragu.

În concluzie, rectificarea bugetară sau rectificările bugetare care ar fi trebuit să aibă loc de regulă la sfârșitul lunii august și la sfârșitul lunii noiembrie nu vor mai avea loc. Guvernul a umblat deja la fondul de rezervă pentru a aloca deja bani ministerelor. În momentul de față se lucrează de zori la bugetul pe anul viitor, un buget care trebuie să acopere și gaura de aproximativ 40 de miliarde de lei de anul acesta, dar și cele patru rânduri de alegeri.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

5 metode prin care îți poți depăși frica de a vorbi în limba engleză

Frica de a vorbi în engleză este o emoție comună printre cei care învață această limbă străină, dar există numeroase metode eficiente pentru a...

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...

Festivalul Filmului Românesc în Israel, ediția 2024

În urma succesului de care s-au bucurat proiecțiile de film românesc în Israel și la cererea publicului larg, Institutul Cultural Român de la Tel...
Ultima oră
Pe aceeași temă