4.6 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăInternaționalEvreu împușcat în Israel. Reacția halucinantă a premierului Netanyahu

Evreu împușcat în Israel. Reacția halucinantă a premierului Netanyahu

Premierul Benjamin Netanyahu a avut o reacție de-a dreptul halucinantă, la scurt timp după ce s-a aflat că un evreu a fost împușcat de un militar IDF în atacul de joi. „Asta-i viața”, declarație care a provocat o reacție violentă din partea ministrului Apărării, Benny Gantz, informează publicația Times of Israel.

„Cazul eroului Yuval [Castleman] nu este „asta este viața”, ci un semn de avertizare care necesită învățarea de lecții care vor salva vieți în viitor”, scrie Gantz despre X.

Liderul Unității Naționale solicită „o anchetă cuprinzătoare” pentru a evalua eșecurile de pe teren și de politică care contribuie la moartea lui Castleman.

„Pe lângă investigarea obligatorie a cazului tragic de către IDF și forțele de poliție relevante, este necesară o anchetă cuprinzătoare a circumstanțelor care au condus la acesta, [precum și a] procedurilor și aderării la doctrina armelor”, Gantz, un fost ministru al apărării, scrie pe X.

Videoclipul de la fața locului l-a arătat pe Castleman aruncând arma, căzând în genunchi și ridicând mâinile în aer în timp ce striga „Nu trage” în timp ce soldații se apropiau de el. Apoi a fost împușcat din nou de unul dintre ei.

Familia lui Castleman a numit moartea lui o „execuție”.

„Acesta este angajamentul nostru față de Yuval [Castleman], familia lui și societatea israeliană în ansamblu”, continuă Gantz, adăugând că: „Scena unui atac este aproape întotdeauna complexă și sunt sigur că soldatul care l-a împușcat pe Yuval a făcut-o prin greșeală, o greșeală care a costat un preț mare.”

Netanyahu declară că nu va permite Autorităţii Palestiniene să guverneze în Gaza după război

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă seara că nu va permite ca Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP), care guvernează în unele zone din Cisiordania să preia controlul asupra Fâşiei Gaza în cazul în care Israelul va reuşi să înlăture Hamas de la putere, în opoziţie cu poziţia preşedintelui american Joe Biden şi a altor actori internaţionali cheie, relatează EFE şi The Times of Israel.

“Nu voi face greşeala de a permite ANP să conducă în Gaza pentru că va fi la fel” ca Hamas, a declarat premierul israelian într-o conferinţă de presă televizată, în care a pledat pentru o “nouă viziune, o schimbare” în enclava palestiniană, care să implice “securitatea şi controlul israelian”.

“Să reinstalăm în Gaza aceeaşi entitate care nu a fost reformată? Oare asta ne sfătuiesc cei mai buni prieteni ai noştri? Eu gândesc diferit”, a adăugat el.

În cursul conferinţei de presă susţinute la cartierul general al armatei din Kiryah (în Tel Aviv), Netanyahu a acuzat Autoritatea Palestiniană, cu sediul în Ramallah, de promovarea şi finanţarea terorismului şi a calificat crearea sa drept o “greşeală teribilă”.

Prim-ministrul israelian a promis de asemenea să continue războiul împotriva Hamas “până la capăt” şi până la “victoria finală” asupra organizaţiei teroriste, afirmând că nu a reuşit să facă acest lucru în cursul precedentelor cicluri de conflict, întrucât nu a existat un consens intern sau internaţional în acest sens.

SUA, principalul susţinător al Israelului şi un avocat al creării statului palestinian, pledează pentru unificarea Fâşiei Gaza şi a Cisiordaniei sub conducerea ANP după încheierea războiului, dar Netanyahu respinge această posibilitate, argumentând că ANP şi Hamas au în comun “ideologia care neagă existenţa Israelului”.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Seiful Arctic pentru Ziua Apocalipsei primește un lot record de semințe de recoltă

O boltă arctică înghețată, construită pentru a păstra culturile agricole globale de la dispariție, a primit semințe marți (27 februarie) de la cel mai...

România educată este prost evaluată. Ce presupune schimbarea

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naţionale şi a feedback-ului din comunitatea educaţională, Federaţia Coaliţia pentru Educaţie a solicitat, într-o declarație de presă,...

PSD și PNL fac casă bună la guvernare… pentru Iohannis

Ilustrație: Marian Avramescu S-a demonstrat că Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) fac casă bună la guvernare, pentru președintele Klaus Iohannis. Șeful...
Ultima oră
Pe aceeași temă