30.8 C
București
miercuri, 12 iunie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaEvgheni Prigojin, liderul Wagner, acuză armata rusă că s-a retras prea mult...

Evgheni Prigojin, liderul Wagner, acuză armata rusă că s-a retras prea mult la Bahmut

Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner, a acuzat joi armata rusă că s-a retras peste o jumătate de km la nord de oraşul ucrainean Bahmut, lăsând descoperite flancurile forţei paramilitare, transmite Reuters.

Agenţia nu a fost în măsură să verifice afirmaţia lui Prigojin şi nu a reuşit să obţină un comentariu din partea ministerului apărării de la Moscova.

Grupul Wagner a condus asaltul asupra oraşului strategic Bahmut din estul Ucrainei, unde se desfăşoară una din cele mai sângeroase bătălii din războiul declanşat de invazia rusă. În ultimele luni, armata regulată a Rusiei a sprijinit întrucâtva mercenarii.

Prigojin, care a mai acuzat şi alte dăţi comandanţii armatei ruse că nu susţin suficient luptătorii din Wagner, a cerut ministerului apărării să asigure flancurile poziţiei de la Bahmut, potrivit agerpres.ro.

“Din nefericire, unităţi ale Ministerului Apărării din Rusia s-au retras până la 570 de metri la nord de Bahmut, expunându-ne flancurile”, a susţinut el într-un mesaj audio. “Fac apel public la conducătorii de la vârful Ministerului Apărării deoarece scrisorile mele nu sunt citite. Vă rog, nu abandonaţi flancurile”, a adăugat el, referindu-se la ministrul apărării, Serghei Şoigu, şi la şeful marelui stat-major rus, generalul Valeri Gherasimov.

Wagner afirmă că a cucerit cea mai mare parte din Bahmut, însă cu costuri umane enorme. Oraşul este în prezent distrus în mare parte, iar forţele ucrainene au recucerit în ultimele zile teritorii în împrejurimi.

Moscova consideră localitatea, care înainte de război avea circa 70.000 de locuitori, ca o posibilă poziţie de plecare pentru cucerirea întregului bazin Donbas, regiune din estul Ucrainei care se învecinează cu Rusia. 

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Criminalitatea legată de droguri se bazează pe intimidare și corupție, avertizează Comisia Europeană

Criminalitatea organizată legată de droguri se infiltrează din ce în ce mai mult în lanțurile de aprovizionare din Uniunea Europeană, "adesea prin intimidare și...

Activiștii pentru drepturile animalelor au vandalizat un portret oficial al Regelui Charles al III-lea

Activiştii pentru drepturile animalelor din cadrul grupului britanic Animal Rising au vandalizat, marţi, un portret oficial recent al regelui Charles al III-lea, potrivit gandul.ro.Pictat...

Vaslui: ISU intervine pentru degajarea unor arbori căzuți din cauza furtunii puternice

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui au intervenit, marţi seara, pentru degajarea unor arbori căzuţi din cauza furtunii puternice, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă