8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalEuropol desființează o rețea care introducea migranți în UE prin Belarus

Europol desființează o rețea care introducea migranți în UE prin Belarus

Unsprezece persoane au fost arestate în Polonia și Marea Britanie pentru trafic de migranți din Belarus în UE, a anunțat Europol.

Ancheta transfrontalieră a scos la iveală o rețea de cetățeni sirieni și turci care recrutau migranți din Irak și îi ajutau să treacă în UE pe la frontiera de est. Anchetatorii au constatat că 662 de migranți au fost introduși ilegal de către rețeaua infracțională.

Migranții au plătit între 10.000 și 13.000 de euro pentru un “serviciu complet de trafic de migranți” din țările lor prin Belarus până în Germania, rețeaua generând aproximativ 7 milioane de euro pentru grupul infracțional.

“Rețeaua infracțională a folosit Turcia ca țară de tranzit și centru logistic”, a precizat Europol într-un comunicat.

“Odată ajunși în Turcia, migranții călătoreau în mod legal la Moscova cu vize turistice, de unde erau apoi transferați în capitala belarusă Minsk sau în Grodno, un oraș situat în apropierea granițelor cu Lituania și Polonia.

“De acolo, migranții au fost apoi introduși ilegal în Germania prin Polonia și Lituania.”

Au cerut între 500 și 1.000 de euro pentru a ajunge din Polonia în Germania în ultima etapă a călătoriei. Adesea, migranții erau transportați în “condiții care le puneau viața în pericol”, cum ar fi vehicule supraaglomerate.

Autoritățile au percheziționat 28 de locații din Germania, Lituania și Polonia și au arestat “o țintă de mare valoare” în cadrul anchetei, a adăugat Europol. Au fost implicate autorități de aplicare a legii din Estonia, Germania, Lituania, Polonia și Marea Britanie.

Lituania a raportat pentru prima dată o creștere a migrației ilegale de-a lungul frontierei sale cu Belarus în iunie 2021, iar Polonia și Letonia au raportat același lucru.

Mai târziu în cursul anului, aceasta s-a transformat într-o criză, mii de migranți încercând să treacă granița Belarusului cu blocul. Liderii UE au acuzat Belarusul că a folosit migranții ca armă într-un “atac hibrid” pentru a se răzbuna pe sancțiuni, Polonia declarând că nu va “ceda șantajului” în legătură cu criza.

Potrivit Frontex, în 2021 s-a înregistrat un număr record de 8.184 de “treceri ilegale” la frontierele estice ale spațiului Schengen, ceea ce reprezintă “o creștere de peste zece ori față de 2020”.

Criza a determinat guvernul irakian să repatrieze cetățenii blocați la frontiera poloneză.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă