25.8 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăInternaționalEstonia a cerut explicații după încălcarea spaţiului său aerian de către...

Estonia a cerut explicații după încălcarea spaţiului său aerian de către un elicopter rus

Estonia a raportat miercuri încălcarea spațiului său aerian de către un elicopter rus. Elicopterul, un model Mi-8, a intrat fără permisiune în spaţiul aerian al Estoniei în seara zilei de 9 august, au anunţat forţele armate estoniene.

Ministerul de Externe de la Tallinn l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în legătură cu acest incident şi i-a prezentat o notă de protest, transmite DPA, potrivit spotmedia.ro.

”Estonia consideră acesta un incident extrem de grav şi regretabil care este complet inacceptabil”, a menţionat diplomaţia estoniană într-o declaraţie.

În timpul întâlnirii, Ministerul de Externe estonian a ”condamnat ferm agresiunea continuă a Rusiei în Ucraina. De asemenea, am accentuat că Rusia trebuie să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a statelor şi dreptul internaţional”, adaugă declaraţia citată.

Estonia a ajuns să ceară explicații ambasadorului rus pentru încălcarea spațiului său aerian, fiind la al treilea incident de acest fel

Armata estoniană a precizat că aceasta a fost a treia încălcare a spaţiului aerian al Estoniei de către Rusia în acest an, după un total de cinci incidente în 2021. Incidentul s-a produs în zona Koidula, din sud-estul Estoniei, la fel la precedentul caz de acest fel, înregistrat în iunie.

Elicopterul nu avea pornit sistemul de identificare electronică şi nu transmisese un plan de zbor. Pilotul nu a păstrat contactul radio cu controlul traficului aerian în timpul incidentului, care a durat mai puţin de un minut, potrivit raportului armatei estoniene.

Estonia, semnal de alarmă pentru Suedia și Finlanda: Rusia vă pregătește o surpriză

Estonia dă un semnal de alarmă pentru Suedia și Finlanda spunând că Rusia le pregătește o surpriză.

Premierul Estoniei spune că o surpriză uriașă este pe cale să vină pentru cele două țări care vor în NATO.

Preşedintele rus Vladimir Putin pregăteşte „un fel de surpriză” împotriva Suediei şi Finlandei, după ce NATO a dat „undă verde” candidaturii lor, potrivit epicnews.ro.

Este convingerea exprimată de premierul Estoniei, Kaja Kallas, la sosirea ei la Ifema, pentru ultima zi a summitului NATO de la Madrid. Kallas a spus că nu se aşteaptă la un atac convenţional, ci la „atacuri cibernetice” sau „atacuri hibride”.

Premierul Estoniei a făcut mai multe declaraţii belicoase la adresa Rusiei, după începutul războiului, în urmă cu 18 săptămâni. „Îi lovim la Finanţe”, afirma, deunăzi, conducătoarea ţării baltice.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă