21.8 C
Bucharest
Saturday, 30 September 2023
HomeInternaționalErdogan susține lansarea de către Azerbaidjan a unei operațiuni militare în Nagorno-Karabah

Erdogan susține lansarea de către Azerbaidjan a unei operațiuni militare în Nagorno-Karabah

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că “susţine” lansarea de către Azerbaidjan a unei operaţiuni militare în Nagorno-Karabah, o regiune disputată de Armenia şi Azerbaidjan, aliat istoric al Ankarei, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

“Susţinem măsurile luate de Azerbaidjan (…) pentru a-şi apăra integritatea teritorială”, a afirmat preşedintele turc într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X (fosta Twitter).

“Karabah este un teritoriu azer. Impunerea unui alt statut nu va fi niciodată acceptată”, a adăugat şeful statului turc, reafirmând că Turcia şi Azerbaidjanul formează “o naţiune, două state”.

Anterior, Ministerul turc de Externe a calificat drept “legitime” preocupările care au condus la operaţiunea militară azeră, cerând în acelaşi timp autorităţilor de la Baku şi Erevan să revină la masa negocierilor.

În timpul războiului dintre Erevan şi Baku în Nagorno-Karabah, în 2020, Turcia a sprijinit Azerbaidjanul furnizându-i drone.

Azerbaidjanul lansează o operațiune împotriva forțelor armenești din Nagorno-Karabah

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat marți că a început o campanie “antiteroristă” în regiunea disputată Nagorno-Karabah, în timp ce presa armeană și autoritățile locale au raportat bombardamente intense asupra capitalei regionale Stepanakert, notează CNN.

Doi civili, inclusiv un copil, au fost uciși, iar 11 persoane au fost rănite, pe fondul bombardamentelor efectuate de armata azeră, potrivit lui Gegham Stepanyan, Ombudsmanul din Nagorno-Karabah.

Nagorno-Karabah, o enclavă de etnie armeană care este recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, a fost cauza a două războaie între vecini în ultimele trei decenii, cel mai recent în 2020.

Tensiunile din regiune sunt în toi de luni de zile, după ce, în decembrie, trupele azere au blocat coridorul Lachin, blocând singurul drum care leagă Nagorno-Karabah de Armenia și împiedicând importul de alimente pentru cei aproximativ 120.000 de locuitori.

Forțele ruse de menținere a păcii, care s-au desfășurat în Nagorno-Karabah în conformitate cu termenii încetării focului din 2020, au primit sarcina de a preveni izbucnirea unui nou conflict. Dar Moscova a fost acuzată că nu a putut sau nu a vrut să intervină pentru a proteja Armenia, aliatul său pe termen lung, în fața agresiunii continue din partea Azerbaidjanului.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Doliu pe scena muzicală internațională

Dom Famularo, unul dintre cei mai mari toboșari ai lumii, a încetat din viață la vârsta de 70 de ani.Dom Famularo a fost...

Ministerul Educației, despre bugetul alocat pentru reducerea abandonului școlar

Ministerul Educației (ME) vine cu precizări privind implementarea Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar/PNRAS: Nu există probleme privind suplimentarea sumelor necesare școlilor pentru implementarea...

Drama copilului de 10 ani care merge la scoală cu adidașii lipiți cu super glue. Sfâșietor: Când copiii mănâncă în pauză, eu ies afară

"Toți din clasă mănâncă pufuleți, chipsuri, ce vor. Numai eu stau și mă uit..." - sunt mărturiile sfâșietoare ale lui Florin, un copil...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies