16 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalErdogan a inițiat negocieri cu Hamas

Erdogan a inițiat negocieri cu Hamas

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a lansat un proces de negocieri cu Hamas în vederea obţinerii eliberării ostaticilor israelieni, răpiţi de gruparea islamistă, a indicat miercuri seară o sursă oficială pentru AFP, potrivit agerpres.ro.

“Sunt pe cale de a negocia pentru a obţine eliberarea ostaticilor la ordinul preşedintelui Erdogan”, a declarat această sursă, confirmând o informaţie a postului de televiziune privat Habertürk.

Zeci de israelieni şi străini sunt ţinuţi ostatici de luptătorii Hamas în Fâşia Gaza, după ofensiva surpriză şi mortală a mişcării islamiste palestiniene care a început sâmbătă.

Germania a cerut Qatarului ca împreună cu alte ţări din Orientul Mijlociu să joace un rol activ în încercările de eliberare a ostaticilor, a declarat miercuri ministrul german de externe, Annalena Baerbock.

Preşedintele turc, care s-a oferit să medieze pentru restabilirea păcii, îşi extinde discuţiile cu omologii săi din Orientul Mijlociu.

Tradiţional apropiat de Qatar, Recep Tayyip Erdogan a discutat miercuri seară cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, şi cu preşedintele algerian, Abdelmadjid Tebboune, a transmis agenţia oficială Anadolu.

În numele Turciei, “suntem gata să facem tot ce ne stă în putere”, inclusiv să desfăşurăm un proces de “mediere” şi un “arbitraj echitabil”, pentru a scoate rapid regiunea din acest conflict, a declarat şeful statului, citat de Anadolu.

În pofida unei apropieri iniţiate în urmă cu câteva luni cu Israelul, preşedintele turc a apreciat miercuri că acesta din urmă “nu se comportă ca un stat” în Fâşia Gaza, unde armata israeliană lansează numeroase raiduri şi ameninţă cu o operaţiune terestră.

Erdogan intervine în conflictul din Gaza: le cere palestinienilor “să înceteze să-i hărţuiască” pe israelieni

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut luni palestinienilor “să înceteze să-i hărţuiască” pe israelieni în timp ce luptele devastează Gaza, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

“Cerem Israelului să înceteze bombardamentele asupra teritoriului palestinian şi ca palestinienii să înceteze să hărţuiască coloniile israeliene”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat.

Peste 800 de persoane au fost ucise în Israel de la declanşarea ofensivei Hamas. sâmbătă, potrivit unui bilanţ în creştere anunţat luni seara de biroul de presă al guvernului.

Peste 2.600 de persoane au fost rănite în Israel şi aproximativ 150 au fost răpite de Hamas, a adăugat biroul de presă pe contul său de Facebook.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă