17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalEmbargo fals împotriva Rusiei. Exportul de petrol a crescut enorm spre destinații...

Embargo fals împotriva Rusiei. Exportul de petrol a crescut enorm spre destinații necunoscute

Împotriva Rusiei pare să se aplice doar un embargo parțial sau chiar fals, întrucât exportul de petrol din Rusia către destinații necunoscute a crescut enorm. Această situație este prezentată într-o analiză realizată de grupul XTB, cu sediul în Polonia.

Uniunea Europeană a anunțat că a ajuns la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc. Dar va fi doar un embargo parțial, deoarece nu va afecta petrolul rusesc importat prin conducte. Petrolul rusesc va continua să curgă în Europa prin conducte. În plus, Rusia trimite cantități record de țiței în India și China. Exporturile rusești de țiței către „destinații necunoscute” au crescut vertiginos în aprilie 2022, comparativ cu luna anterioară, semnalează analiștii XTB.

Încă o dată, măsurile convenite par a fi un „embargo pe hârtie”, care nu afectează disponibilitatea materiei prime, dar sporește incertitudinea și alimentează creșterea prețurilor pe piața petrolului, explică analiștii XTB.

Exportul de petrol din Rusia va merge spre Cehia, Slovacia, Ungaria și România

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat că până la 90 la sută din importurile de petrol rusesc vor înceta până la sfârșitul anului 2022. Restul de 10 la sută vor curge prin conducte către Slovacia, Republica Cehă și Ungaria. Către Ungaria și România, țițeiul va ajunge și pe cale maritimă. Aceste excepții vor fi posibile din cauza „scutirilor” convenite.

Cu toate acestea, țări precum Polonia sau Germania vor putea continua să importe petrol rusesc prin conducta Druzhba. Această conductă ar putea transporta până la un milion de barili pe zi. Deși Polonia și Germania au spus că intenționează să reducă la zero importurile de petrol rusesc, rămâne nesigur dacă o vor face, deoarece li se va permite în continuare să-l importe prin conducte.

O altă chestiune este aceea a navelor petrolier care transportă țiței din Rusia. Aproximativ un sfert dintre aceste tancuri petroliere sunt înmatriculate în Grecia. UE dorește să interzică asigurarea petrolierelor cu țiței rusești, dar Grecia și alte țări vor „exceptări” în acest caz.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Biden i-a spus lui Iohannis că ceva îl deRUTTEază

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis s-a întors foarte deRUT(TE)at din Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta după ce președintele octogenar american, Joe Biden,...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

Biden i-a spus lui Iohannis că ceva îl deRUTTEază

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis s-a întors foarte deRUT(TE)at din Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta după ce președintele octogenar american, Joe Biden,...
Ultima oră
Pe aceeași temă