2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiElon Musk spune că va crea "TruthGPT" pentru a contracara "prejudecățile" inteligenței...

Elon Musk spune că va crea „TruthGPT” pentru a contracara „prejudecățile” inteligenței artificiale

Miliardarul Elon Musk, proprietarul Twitter, trage din nou semnale de alarmă cu privire la pericolele pe care inteligența artificială le reprezintă pentru omenire și susține că un chatbot popular are o prejudecată pe care intenționează să o contracareze cu propria sa creație de inteligență artificială, transmite AP News.

Musk i-a spus gazdei de la Fox News Tucker Carlson într-un segment difuzat luni seară că intenționează să creeze o alternativă la popularul chatbot AI ChatGPT pe care îl numește „TruthGPT”, care va fi „inteligență artificială de căutare a adevărului maxim care încearcă să înțeleagă natura universului”.

Ideea, a spus Musk, este că un AI care vrea să înțeleagă umanitatea este mai puțin probabil să o distrugă.

Musk a mai spus că este îngrijorat de faptul că ChatGPT „este antrenat să fie corect din punct de vedere politic”.

În primul dintre cele două interviuri cu Carlson, Musk a pledat, de asemenea, pentru reglementarea inteligenței artificiale, spunând că este un „mare fan”. El a numit AI „mai periculoasă” decât mașinile sau rachetele și a spus că are potențialul de a distruge omenirea.

Separat, Musk a înființat o nouă afacere numită X.AI Corp, conform unui dosar de afaceri din Nevada. Site-ul web al biroului secretarului de stat din Nevada spune că afacerea a fost înființată pe 9 martie și îl menționează pe Musk ca director și pe consilierul său de lungă durată, Jared Birchall, ca secretar.

Musk și-a exprimat de mai mulți ani opinii puternice cu privire la inteligența artificială și a desființat alți lideri din domeniul tehnologiei, printre care Mark Zuckerberg și Bill Gates, pentru că au o înțelegere „limitată” a acestui domeniu.

Musk a fost un investitor timpuriu în OpenAI – start-up-ul din spatele ChatGPT – și a fost copreședinte al consiliului de administrație la înființarea sa în 2015 ca laborator de cercetare în domeniul IA fără scop lucrativ. Dar Musk a rezistat acolo doar câțiva ani, demisionând din consiliu la începutul anului 2018, într-o mișcare pe care startup-ul din San Francisco a legat-o de activitatea Tesla de construire a sistemelor de conducere automată.

„Pe măsură ce Tesla continuă să se concentreze mai mult pe AI, acest lucru va elimina un potențial conflict viitor pentru Elon”, a declarat compania OpenAI în februarie 2018.

„Eu am venit cu numele și conceptul”, i-a spus Musk lui Carlson.

Musk a detaliat plecarea sa în 2019, spunând că aceasta a fost legată și de nevoia sa de a se concentra asupra problemelor de inginerie la Tesla și de unele diferențe de opinie cu liderii OpenAI. A fost „pur și simplu mai bine să ne despărțim în termeni buni”, a spus el.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Țara din Europa care propune șapte ore suplimentare de muncă pe an fără plată

Guvernul francez, confruntat cu presiuni bugetare semnificative, a propus o măsură controversată care ar impune cetățenilor să lucreze șapte ore suplimentare pe an fără...

Cum să te pregătești pentru SAF-T fără stres și costuri suplimentare pentru afacerea ta 

Odată cu implementarea obligatorie a raportării SAF-T pentru toate firmele începând cu 1 ianuarie 2025, antreprenorii trebuie să se pregătească pentru a evita stresul și costurile...

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de joi, 21 noiembrie 2024

Bursa de Valori București (BVB) a încheiat ședința de joi cu o creștere generală a pieței, valoarea totală a tranzacțiilor fiind de 35,09 milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă