9.2 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăȘtirile zileiElon Musk îndeamnă la o pauză în materie de inteligență artificială, invocând...

Elon Musk îndeamnă la o pauză în materie de inteligență artificială, invocând “riscurile pentru societate”

Elon Musk și un grup de experți în inteligență artificială și directori din industrie cer o pauză de șase luni în dezvoltarea unor sisteme mai puternice decât recent lansatul GPT4 de la OpenAI, într-o scrisoare deschisă în care invocă potențialele riscuri pentru societate și umanitate, notează Reuters.

La începutul acestei luni, OpenAI, susținută de Microsoft, a dezvăluit cea de-a patra iterație a programului său de inteligență artificială GPT (Generative Pre-trained Transformer), care a uimit utilizatorii cu gama sa vastă de aplicații, de la angajarea utilizatorilor în conversații asemănătoare cu cele umane, până la compunerea de cântece și rezumarea unor documente lungi.

Scrisoarea, emisă de organizația non-profit “Future of Life Institute” și semnată de peste 1.000 de persoane, printre care și Musk, a solicitat o pauză în dezvoltarea inteligenței artificiale avansate până când vor fi dezvoltate, implementate și auditate de experți independenți protocoale de siguranță comune pentru astfel de proiecte.

“Sistemele puternice de inteligență artificială ar trebui să fie dezvoltate numai după ce suntem siguri că efectele lor vor fi pozitive și că riscurile lor vor fi gestionabile”, se arată în scrisoare.

OpenAI nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Scrisoarea a detaliat riscurile potențiale pentru societate și civilizație din partea sistemelor de inteligență artificială competitive cu oamenii, sub forma unor perturbări economice și politice, și a cerut dezvoltatorilor să colaboreze cu factorii de decizie politică în ceea ce privește guvernanța și autoritățile de reglementare.

Printre cosemnatari se numără Emad Mostaque, directorul general al Stability AI, cercetători de la DeepMind, deținut de Alphabet, și nume grele din domeniul IA, precum și Yoshua Bengio, numit adesea unul dintre “nașii IA”, și Stuart Russell, un pionier al cercetării în domeniu.

Potrivit registrului de transparență al Uniunii Europene, “Future of Life Institute” este finanțat în principal de Fundația Musk, precum și de grupul de altruism efectiv Founders Pledge, cu sediul la Londra, și de Silicon Valley Community Foundation.

Îngrijorările vin în contextul în care forța de poliție a UE, Europol, s-a alăturat luni unui cor de îngrijorări etice și juridice cu privire la inteligența artificială avansată precum ChatGPT, avertizând cu privire la potențiala utilizare abuzivă a sistemului în încercările de phishing, dezinformare și criminalitate informatică.

Între timp, guvernul britanic a dezvăluit propuneri pentru un cadru de reglementare “adaptabil” în materie de inteligență artificială.

Abordarea guvernului, prezentată într-un document de politică publicat miercuri, ar împărți responsabilitatea pentru reglementarea inteligenței artificiale (IA) între autoritățile de reglementare pentru drepturile omului, sănătate și siguranță și concurență, în loc să creeze un nou organism dedicat acestei tehnologii.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Declarațiile lui Adrian Mutu, înaintea derby-ului cu Farul Constanța

Adrian Mutu, antrenorul celor de la CFR Cluj, a declarat că îşi doreşte să câştige toate cele 3 puncte în meciul din deplasare cu...

Explozie în județul Dolj. FOTO

Pompierii din cadrul Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj fac măsurători privind eventuale emanaţii de gaze naturale în comuna Calopăr, după ce, vineri...

Filmul unei generații

De azi, va circula pe marile ecrane filmul dedicat generației de fotbal care ne-a scos pe stradă în vremurile cenușii ale patriei, generația...
Ultima oră
Pe aceeași temă