23.4 C
București
marți, 10 septembrie 2024
AcasăSănătateEfectele post-Covid încă se analizează.  Simptomele încă persistă

Efectele post-Covid încă se analizează.  Simptomele încă persistă

Infecția cu SARS-COV 2 a lăsat în urmă tulburări cognitive, dificultăți de respirație, dureri și oboseală

Cercetătorii de la Universităţile din Oxford, Leeds şi Arizona au analizat zeci de studii privind COVID, ca să înțeleagă mecanismele care stau la baza bolii, reacțiile pe care le dezvoltă pacienţii şi tratamentele posibile.

COVID de lungă durată, cunoscut şi sub denumirea de afecţiune post COVID-19, se referă la reacții care sunt prezente mai mult de 3 luni, după infecția cu SARS-CoV-2. Au fost influențate  multe organe, iar efectele au inclus oboseală, tulburări cognitive (adesea denumite „ceaţă cerebrală”), dificultăţi de respiraţie şi durere. COVID de lungă durată poate afecta aproape pe oricine, inclusiv toate grupele de vârstă şi copiii.

Femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii, la infecție. Cercetătorii au constatat că, în timp ce unele persoane se vindecă treptat de COVID de lungă durată, la altele, afecţiunea poate persista ani de zile.

Multe persoane care au dezvoltat COVID prelungit înainte de apariţia vaccinurilor ,sunt încă bolnave. În cazul în care o persoană a fost vaccinată complet şi are la zi vaccinurile de rapel, riscul de COVID de lungă durată este mult mai scăzut. Cu toate acestea, 3-5% dintre persoane încă dezvoltă SARS-CoV-2 de lungă durată, după o infecţie acută cu noul coronavirus.

Numai în Regatul Unit, COVID prelungit afectează aproximativ 1,8 % din populaţie, iar 71 % dintre persoanele care suferă de această afecţiune, o au de mai bine de un an.

Nu există încă tratamente dovedite pentru COVID de lungă durată, avem doar modalităţi de ameliorare a simptomelor sau de asigurare a reabilitării. Specialiştii spun că este obligatoriu să se dezvolte şi să se testeze biomarkeri, pentru a diagnostica şi monitoriza COVID prelungit şi pentru a identifica terapii care să abordeze cauzele profunde ale bolii.

Populaţia îşi poate reduce riscul de a dezvolta COVID de lungă durată prin evitarea infecţiei (de exemplu, prin purtarea măştii în spaţiile interioare aglomerate), prin administrarea de antivirale, prin evitarea exerciţiilor fizice intense în timpul unor astfel de infecţii.

„COVID de lungă durată este o afecţiune sumbră, dar există motive pentru un optimism prudent. Diverse tratamente bazate pe mecanism sunt testate în cadrul studiilor de cercetare. Dacă se dovedesc eficiente, acestea ne-ar permite să vizăm anumite subgrupuri de persoane cu terapii de precizie”, a declarat Trisha Greenhalgh, profesor de ştiinţe ale sănătăţii de îngrijire primară la Departamentul Nuffield de Ştiinţe ale Sănătăţii de Îngrijire Primară din Oxford. Dincolo de tratamente, devine din ce în ce mai clar că acest COVID de lungă durată, reprezintă o povară socială şi economică enormă pentru indivizi, familii şi societate, mai spune profesorul Greenhalgh.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

România va fi lovită de un ciclon venit din Islanda. Temperaturile scad cu 15 grade.

ANM a emis avertizări de ploi torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului ANM a emis, marți dimineață, un cod galben de ploi torențiale, descărcări electrice...

Raed Arafat, deranjat de discuțiile „în derizoriu” despre mesajele Ro-Alert

Șeful DSU a anunțat că sunetele pentru mesajele Ro-Alert se vor schimba Raed Arafat a declarat într-o intervenție televizată, că discuțiile care duc „în derizoriu”...

România va fi lovită de un ciclon venit din Islanda. Temperaturile scad cu 15 grade.

ANM a emis avertizări de ploi torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului ANM a emis, marți dimineață, un cod galben de ploi torențiale, descărcări electrice...
Ultima oră
Pe aceeași temă