19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăEconomia României va creşte cu 2,7%, inflaţia va ajunge la 5%, iar...

Economia României va creşte cu 2,7%, inflaţia va ajunge la 5%, iar cursul RON/EUR se va menţine stabil, analiză

Economia României îşi va menţine trendul de creştere în 2024, însă cu un ritm mai moderat. Se aşteaptă ca investiţiile publice şi consumul privat să contribuie la o majorare a PIB-ului de aproximativ 2,7%, arată principalele previziuni pentru 2024 ale fintechului iBanFirst. De asemenea, inflaţia este anticipată să oscileze în jurul valorii de 5% în acest an, urmând să revină la ţinta de 4% stabilită de BNR abia în 2026.

”Economia României va creşte cu 2,7%, susţinută de investiţiile publice şi consumul privat. Inflaţia va oscila în jurul valorii de 5%, iar cursul RON/EUR se va menţine relativ stabil. Acestea sunt principalele previziuni pentru 2024 ale iBanFirst, furnizor global de servicii de schimb valutar şi plăţi internaţionale pentru companii. Indicele preţurilor de consum (IPC) din ianuarie ne-a reamintit cât de dificilă este lupta împotriva inflaţiei. Indicele principal a crescut la 7,4% din cauza presiunilor asupra preţurilor”, arată iBanFirst, într-un comunicat.

Analiştii de la iBanFirst sunt îngrijoraţi, în special, de inflaţia accentuată în sectorul serviciilor, de potenţialele efecte de răspândire asupra salariilor şi de posibila relaxare fiscală înaintea alegerilor. Aceştia prognozează că inflaţia va fluctua în jurul valorii de 5% până la sfârşitul acestui an şi va reveni la ţinta de 4% a băncii centrale abia în 2026. Inflaţia ridicată limitează perspectivele de relaxare a politicii monetare. În cazul în care economia va arăta semne îngrijorătoare de slăbiciune, analiştii cred că banca centrală va prefera să ajusteze lichiditatea interbancară decât să scadă dobânda de referinţă.

În prezent, lichiditatea interbancară se află aproape de un nivel record, ceea ce face posibilă o relaxare a politicii monetare cu puţine efecte secundare negative asupra traiectoriei inflaţiei.

iBanFirst estimează că ciclul de relaxare monetară va începe mai târziu şi va fi mai puţin agresiv decât se anticipa. Analiştii estimează o primă reducere în luna mai, cu o rată de 6% până la finalul acestui an, comparativ cu 7% în prezent.

Economia României va înregistra o creştere moderată, sub potenţial, o tendinţă observată şi în restul Europei. iBanFirst estimează că PIB-ul României va creşte cu 2,7% în 2024, depăşind uşor ritmul de 2% din anul precedent. Creşterea economică va fi impulsionată în principal de investiţiile publice şi consumul privat, reprezentând o performanţă notabilă în actualul context macroeconomic.

”Perspectivele noastre privind evoluţia economiei româneşti sunt pozitive. Estimăm că PIB-ul va avea o creştere medie anuală de circa 4% în următorii 10 ani. Această rată de creştere este mai scăzută decât în trecut, deoarece reflectă o încetinire a creşterii la nivel global. Se preconizează că majoritatea economiilor vor opera sub potenţialul lor în 2024 şi în anii următori”, afirmă Alin Latu, country manager iBanFirst România.

Partea pozitivă este că, în ultimul deceniu, România a înregistrat progrese semnificative, atât prin triplarea venitului mediu net, cât şi prin creşterea ratei de fertilitate – de la 1,3 la 1,8 din anul 2000 până în prezent. Această ultimă tendinţă, care contrastează cu scăderile observate în majoritatea Europei, are potenţialul de a stimula economia pe termen lung.

Principalul motiv de îngrijorare al analiştilor de la iBanFirst este deficitul bugetar ridicat. Cu un deficit de 5,6% din PIB, România se situează peste nivelurile înregistrate de ţări cu economii similare, precum Cehia, care are un deficit bugetar de aproximativ 3% din PIB. Deşi până în prezent investitorii străini nu au manifestat o preocupare faţă de această problemă, situaţia este considerată o potenţială ameninţare pentru stabilitatea economică pe termen lung, necesitând măsuri urgente de redresare din partea viitorului guvern.

Într-un context economic dificil, caracterizat de volatilitatea preţurilor, inflaţie ridicată şi deficite bugetare în creştere, cursul de schimb al leului s-a menţinut relativ stabil în raport cu euro, trend care va continua pe parcursul acestui an. Analiştii estimează că perechea EUR/RON se va tranzacţiona într-un interval strâns în cea mai mare parte a anului, între 4,99 şi 5,02.

În ceea ce priveşte cursul USD/RON, piaţa se aştepta la un ciclu descendent al dolarului începând cu al doilea trimestru, pe fondul relaxării politicii monetare a Fed, scăderii productivităţii în SUA şi procesului de dedolarizare. Cu toate acestea, din luna ianuarie, percepţia investitorilor faţă de evoluţia dolarului a luat o întorsătură optimistă. Moneda americană se află într-o poziţie favorabilă pentru performanţă în acest an, sprijinită de factori geopolitici şi de rezilienţa economiei americane, care a înregistrat o creştere a productivităţii de 3,2% în ultimul trimestru al anului 2023, în contrast cu economia UE.

Astfel, analiştii anticipează că dolarul va menţine un trend ascendent faţă de leu pentru cea mai mare parte a anului. Perechea USD/RON a înregistrat o creştere de 2,60%, la cursul de 4,60, iar prognoza este că va atinge nivelul de 4,80. Alegerile prezidenţiale din SUA pot induce o creştere a volatilităţii valutare, însă este puţin probabil să afecteze evoluţia monedei.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...
Ultima oră
Pe aceeași temă