Cele mai afectate sunt întreprinderile mici și mijlocii din domenii ca transportul, comerțul, turismul, agricultura și serviciile
După primul trimestru din 2025, aproximativ 25% dintre firmele din România se află într-o stare de vulnerabilitate critică, ceea ce specialiștii numesc “zona zombie”. Sunt companii care, deși aparent funcționează, abia reușesc să-și achite obligațiile curente și riscă în orice moment să intre în incapacitate de plată, trăgând după ele furnizori, clienți și parteneri.
Cele mai afectate sunt întreprinderile mici și mijlocii din domenii ca transportul, comerțul, turismul, agricultura și serviciile. Acestea se confruntă cu scăderea cererii, costuri crescute și lipsa accesului la finanțare, funcționând practic la limita supraviețuirii. Multe dintre aceste firme trăiesc din amânări la plată, rulaj și sprijin guvernamental de moment, fără o strategie reală de redresare, notează profit.ro.
Datele Registrului Comerțului și ale Ministerului Finanțelor arată un peisaj sumbru: aproape 160.000 de companii sunt în diverse stadii de dificultate, adică dizolvate, suspendate, radiate sau în insolvență. În 2024, s-au înregistrat cele mai multe dizolvări de firme din ultimii 15 ani, iar numărul insolvențelor a crescut semnificativ, în special, în rândul firmelor active de peste un deceniu.
Într-un climat economic dominat de inflație, scăderea consumului și impredictibilitate fiscală, firmele zombie nu sunt doar un simptom, ci un factor activ de risc sistemic. Specialiștii avertizează că lipsa de prudență în relațiile comerciale – fără evaluări riguroase ale partenerilor – poate genera efecte în cascadă, mai ales în contextul unui avans economic firav și al unui deficit bugetar în creștere.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube