5.8 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaDupă tancurile Leopard, primele tancuri britanice Challenger au sosit în Ucraina

După tancurile Leopard, primele tancuri britanice Challenger au sosit în Ucraina

Primele tancuri britanice Challenger au sosit în Ucraina, a anunţat luni seară ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, transmite AFP.

Reznikov a spus că “Challenger britanice, Stryker şi Cougar americane şi Marder germane” s-au “adăugat unităţilor ucrainene”.

Ministrul ucrainean a adăugat o fotografie cu aceste vehicule în postarea sa de pe Facebook, fără să menţioneze când anume au ajuns, potrivit agerpres.ro.

Mai multe tancuri britanice Challenger au fost confirmate de o purtătoare de cuvânt a ministerului ucrainean al apărării, Irina Zolotar, că sunt deja în Ucraina

O purtătoare de cuvânt a ministerului ucrainean, Irina Zolotar, a confirmat pentru AFP că tancurile Challenger “sunt deja în Ucraina”, fără a comunica numărul exact în această etapă.

Soldaţii ucraineni şi-au încheiat stagiul de pregătire în Regatul Unit pentru a învăţa cum să manevreze cele 14 tancuri Challenger 2 furnizate de Londra Ucrainei, anunţase mai devreme în cursul zilei de luni Ministerul britanic al Apărării.

Ţările occidentalii consideră că Ucraina are dreptul să se apere, dar unele sunt reticente să livreze arme care ar contribui la escaladarea conflictului. Slovacia a livrat recent patru MiG-29 Ucrainei, iar Polonia a promis că va face acelaşi lucru.

Regatul Unit infirmă că tancurile Challenger 2 livrate Ucrainei ar avea un risc ridicat de radiații

Regatul Unit a confirmat că va furniza Ucrainei gloanțe cu capacitate de penetrare a blindajului, alături de tancurile Challenger 2, dar a insistat că au un risc scăzut de radiații.

Uraniul sărăcit „este un component standard și nu are nicio legătură cu armele nucleare”, a declarat Ministerul Apărării.

„Armata britanică a folosit uraniu sărăcit în proiectilele sale de penetrare a blindajului de decenii de zile”, a adăugat declarația.

„Rusia știe asta, dar încearcă deliberat să dezinformeze. Cercetările independente ale oamenilor de știință din grupuri precum Royal Society au evaluat că orice impact asupra sănătății personale și a mediului de la utilizarea munițiilor cu uraniu sărăcit este probabil să fie scăzut”, potrivit orange.ro.

Regatul Unit a livrat tancurile Challenger 2 către Ucraina, dar riscul de radiații nu e crescut, propaganda lui Putin fiind „dezinformare clasică”

Col Hamish de Breton-Gordon, fost comandant de tancuri al Armatei Britanice și expert în arme chimice, a declarat că comentariile dictatorului Putin propagă „dezinformare clasică”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Teodosie a demonstrat că barba te ajută să nu se vadă cât de ciuntit ieși de la Sinod

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, le-a demonstrat tuturor bărbaților, prin propria exemplificare, de ce este benefic să porți...

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...

Teodosie a demonstrat că barba te ajută să nu se vadă cât de ciuntit ieși de la Sinod

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, le-a demonstrat tuturor bărbaților, prin propria exemplificare, de ce este benefic să porți...
Ultima oră
Pe aceeași temă