15.6 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăSocialDupă ce trei organisme de control nu au găsit nicio neregulă la...

După ce trei organisme de control nu au găsit nicio neregulă la Spitalul Pantelimon, procurorii acuză doi medici de omor calificat

Două cadre medicale de la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Sfântu Pantelimon din Bucureşti acuzate de omor calificat cu premeditare au fost duse în fața Tribunalului Bucureşti.

Medicii au fost reţinuți miercuri, fiind acuzați de moartea unui pacient de 54 de ani căruia i-au scăzut nejustificat doza de medicamentație, mai exact noradrenalină.

Tribunalul Bucureşti a admis, joi, cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon acuzate că ar fi provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă, prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale.

Cele două doctoriţe au petrecut noaptea în arest, în condiţiile în care pe numele lor au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore.

Acuzațiile procurorilor

”La data de 26.03.2024, ora 16:45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.

La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. şi P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00”.

Şefa secţiei ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon a anunțat initial că medicii din secţie își dau demisiile, iar ulterior că renunță

Şefa secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon Florina Pompilian, a anunţat joi că medicii anestezişti îşi vor continua activitatea, după ce iniţial au ameninţat cu dmeisiile din gărzi şi apoi cu demisia din spital, pentru a merge în locuri unde „nu sunt călcaţi în picioare”.

Ea dă vina pe presă pentru aşa-numite „presiuni” care nu i-ar lăsa pe medici să îşi desfăşoare activitatea.

„Este o situaţie de criză, nu putem să renunţăm aşa, dintr-o dată şi suntem dispuşi să ne continuăm cu efort activitatea, cu rugămintea să ne lăsaţi să ne facem treaba. Pentru toată mass media. Nu amestecăm procesul penal. Cine e vinovat să plătească, dacă se va demonstra. Dar suntem oameni care ne desfăşurăm activitatea în mod corect.  Noi asta facem, salvăm oameni, deocamdată facem gărzi, vedem cât de severă va fi presiunea, pentru că nu se poate lucra în astfel de condiţii. Nu şantajăm pe nimeni”,

a  declarat şefa secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon Florina Pompilian, după întâlnirea cu ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.

Ea consideră că responsabilă este presa pentru aşa-zisele presiuni asupra medicilor. 

„Presiunea vine de la dumneavoastră. Suntem denigraţi, suntem denigraţi ca şi specialitate medicală şi ca şi colectiv, suntem denumiţi gunoaie umane”,

le-a spus medicul jurnaliştilor. 
Rafila, întrebat de ce trei organisme de control nu au găsit nicio neregulă în Spitalul Sfântul Pantelimon

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a fost întrebat cum îşi explică faptul că trei organisme care au făcut verificări la Spitalul Sfântul Pantelimon în urma acuzaţiilor privind decese suspecte nu au descoperit nicio neregulă, iar procurorii au reuşit să adune dovezi în baza cărora să obţină mandate de percheziţie în acest dosar.

”Cele trei anchete diferite au fost pe teme diferite. (…) Corpul (de control al Ministerului Sănătăţii – n.r.) este parte administrativă, partea profesională a verificat-o Colegiul Medicilor şi comisia internă a spitalului. Eu sunt ministrul Sănătăţii. Din moment ce aceste trei entităţi au emis rapoarte scrise, semnate şi asumate în care ei nu au găsit nereguli. 

Parchetul, spre deosebire de aceste trei entităţi, cu care am colaborat de-a lungul întregii anchete (…) au alte mijloace de probaţiune la dispoziţie pe care nimeni altcineva nu le are decât Parchetul, de asta e Parchet, poate să ceară înscrisuri, poate să facă percheziţii informatice, au fost acasă la persoane, noi nu putem să facem lucrurile astea”, afirmă ministrul.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că nu are motive să îşi dea demisia în scandalul de la Spitalul Sf Pantelimon, pentru că infracţiunea vizată – omor premeditat – nu este responsabilitatea ministerului său.

„Eu nu am de ce să-mi asum personal această situaţie pentru că acolo este vorba de o infracţiune care presupune un omor premeditat şi într-o astfel de situaţie nu cred în niciun fel că este responsabilitatea mea sau a Ministerului Sănătăţii pentru astfel de acuze. Deci din punctul ăsta de vedere nu am de ce să demisionez, noi avem foarte multe proiecte, reconstruim sistemul de sănătate, reformăm sistemul de sănătate, aşa că chestiune care pune în dubiu pentru că a creat foarte multă emoţie, dar demisia pentru ceva pe care nu puteam în nicun fel nici să controlăm, nici să influenţăm… pentru că încă ceva, e un lucru pe care vă rog să-l reţineţi: nimeni nu poate interveni în ceea ce priveşte decizia medicală individuală a medicului, nu poate nici ministrul Sănătăţii, nici managerul institutului, este decizia lui profesională”,

a afirmat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă