11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiDronele din Federația Rusă nu au intrat în spaţiul aerian al României

Dronele din Federația Rusă nu au intrat în spaţiul aerian al României

Dronele utilizate de Federația Rusă în atacurile care au vizat elemente de infrastructură portuară ucraineană din localitățile din Ismail și Reni nu au intersectat spațiul aerian al României, a anunțat joi Ministerul Apărării Naționale (MApN), potrivit jurnalul.ro.

MApN a anunțat joi că s-a autosesizat cu privire la informațiile transmise în spațiul public de reprezentanții autorităților comunei Ceatalchioi, județul Tulcea, referitoare la suspiciuni de cădere accidentală pe teritoriul României, a unor părți dintr-o dronă implicate în atacurile executate în 2 august de Federația Rusă împotriva infrastructurii portului ucrainean Ismail.

„O echipă de specialiști din cadrul Forțelor Aeriene Române s-a deplasat în cursul acestei zile la fața locului pentru a investiga situațiile semnalate. Până la acest moment, nu au fost identificate elemente concrete care să probeze ipotezele vehiculate”, a transmis ministerul.

Conform acestuia, în ceea ce atacurile executate în ultima săptămână, care au vizat elemente de infrastructură portuară ucraineană din localitățile din Ismail și Reni, „din evaluările structurilor cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale, nu au fost identificate amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României. Dronele utilizate de Federația Rusă în aceste atacuri ilegale și nejustificate nu au intersectat în niciun moment spațiul aerian al României”.

Ministerul Apărării Naționale susține că a întărit măsurile de vigilență, monitorizând permanent spațiul național terestru, maritim și aerian, și cooperează cu structurile NATO pentru consolidarea apărării pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat.

Un nou atac al Rusiei în apropierea graniței României. Portul ucrainean Ismail, din nordul Deltei Dunării, a fost lovit de drone

La mai puțin de o săptămână după ce bombardase orașele ucrainene Ismail și Reni, Rusia a atacat din nou, în noaptea de 1 spre 2 august, orașul Ismail, unde se află un port esențial pentru transportarea cerealelor, provenite din Ucraina, pe Dunăre.

Drone de fabricație iraniană, lansate de armata Rusiei, au atacat din nou orașul ucrainean Ismail din nordul Deltei Dunării. Atacul s-a desfășurat în noaptea de 1 spre 2 august 2023, fiind al doilea atac asupra acestui oraș ucrainean, în ultima săptămână. Ismail este pe brațul Chilia, la doar 200 de metri de granița României, care este și granița NATO. Față de Ismail, orașul Tulcea este la doar 15 kilometri. De pe malul românesc al Dunării, în după-amiaza zilei de 2 august se vedeau, încă, flăcările și fumul incendiilor din Ismail. Presa de stat de la Moscova nu a confirmat că Rusia a executat această acțiune de război. Totuși, agenția oficială rusă TASS a citat un fragment dintr-o declarație atribuită președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Șeful statului ucrainean ar fi declarat că “există distrugeri, cele mai importante sunt în sudul țării”.

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat, printr-un mesaj postat pe internet, că “în noaptea trecută, apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 23 de drone Shahed”. Totuși, un sistem de încărcare a mărfurilor din portul Ismail, aflat în regiunea Odessa, a fost distrus în urma atacului Rusiei, a precizat Ucraina. Partea ucraineană precizează, în acest context, că produsele agricole furnizate de Ucraina pot hrăni milioane de oameni din întreaga lume, sugerând, astfel, că instalația distrusă de ruși era destinată încărcării cerealelor destinate exportului.

Noul atac al Rusiei asupra portului Ismail vine după ce Rusia amenințase că va trata orice navă care se îndreaptă spre un port din Ucraina drept o navă care ar putea transporta armament. Evident, Rusia dorea, astfel, să blocheze circulația navelor care ar putea prelua cereale din Ucraina. Sfidând această amenințare a Rusiei, trei nave străine au ajuns, în ziua de 31 iulie, “la gurile Dunării”, au anunțat presa din Occident dar și cea din Rusia. Aceste nave au fost din Israel, Turcia și Grecia. Ținând cont de țările de proveniență, un atac al Rusiei asupra oricăreia dintre aceste nave ar fi agravat enorm tensiunile internaționale. “Ajungerea în porturile ucrainene de pe Dunăre ar crea un precedent și ar demonstra că navele de mărfuri și de transport containere din alte țări pot trece liber în partea de nord-vest a Mării Negre și pot participa la aplicarea unui un acord privind cerelele fără a ține cont de poziția Rusiei”, a explicat generalul în rezervă Yuri Netkachev, citat de site-ul rusesc Nezavisimaia. Astfel că Rusia s-a abținut să atace navele străine dar a atacat portul ucrainean de unde acestea puteau încărca marfa.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă