6.1 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăSocialJustițieDosarul mitei de 22 de milioane de euro de la Aeroportul Otopeni:...

Dosarul mitei de 22 de milioane de euro de la Aeroportul Otopeni: Omul de afaceri Cătălin Lăscuț, condamnat la închisoare cu suspendare

Curtea de Apel Bucureşti a admis luni acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de omul de afaceri Cătălin Lăscuţ cu procurorii DNA, acesta fiind condamnat la doi ani şi şase luni închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, în dosarul mitei de 22 milioane euro de la Aeroportul Otopeni.

Cătălin Lăscuţ, patronul firmei Millenium Pro Design SRL, încheiase în luna mai un acord cu DNA în care şi-a recunoscut vinovăţia şi a acceptat să primească o pedeapsă cu suspendare pentru implicarea sa în cazul de corupţie de la Aeroportul Otopeni, însă acest acord a fost respins în luna iulie de Tribunalul Bucureşti.

Omul de afaceri şi DNA au atacat decizia instanţei de fond, având câştig de cauză la Curtea de Apel Bucureşti, care a recunoscut luni înţelegerea dintre cele două părţi. Pe lângă pedepsa cu suspendare, omul de afaceri trebuie să presteze 120 de zile muncă în folosul comunităţii la DGASPC.

Tot în acest dosar, DNA a încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu alţi doi inculpaţi, respectiv George Alexandru Ivan, fost director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, şi Radu Laurenţiu Tănăsescu, directorul firmei SC Millenium Pro Design SRL.

Acordul încheiat cu George Alexandru Ivan a fost respins însă de Tribunalul Bucureşti, procesul fiind în derulare la Curtea de Apel Bucureşti.

Singurul inculpat trimis în judecată este Cristian Dumitru Bălan, el fiind considerat intermediarul mitei.

Conform DNA, în luna ianuarie 2022 şi în perioada octombrie-noiembrie 2022, Cristian Dumitru Bălan ar fi pretins în două rânduri de la un om de afaceri (asociat în cadrul unei societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale în Aeroportul Otopeni) şi în alte două rânduri de la directorul general al unei alte societăţi comerciale mai multe sume de bani (10 milioane euro, 10 milioane euro, 1,2 milioane de euro şi 1,2 milioane euro).

În documentele trimise în instanţă, DNA arăta că Bălan a cerut 10 milioane şi 1,2 milioane euro de la Saade Hardan, asociat şi director general al SC DNATA Catering SRL, şi alţi 10 milioane euro şi 1,2 milioane euro de la Cătălin Lăscuţ, patronul Millenium Pro Design SRL, pentru a obţine de la autorităţi prelungirea contractelor de exploatare a spaţiilor comerciale de la Aeroportul Otopeni.

Cristian Dumitru Bălan ar fi fost ajutat de George Alexandru Ivan, fost director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), la pretinderea uneia dintre sumele de 10.000.000 euro, respectiv ar fi acţionat împreună cu acesta la pretinderea uneia dintre sumele de 1.200.000 euro.

În schimbul banilor respectivi, Cristian Dumitru Bălan ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra ministrului Transporturilor şi directorului general al CNAB şi că îi va determina pe aceştia să prelungească pe diverse perioade de timp (un an, respectiv cinci ani) contracte pentru exploatarea spaţiilor comerciale din interiorul Aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB şi cele două societăţi comerciale. 

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Pădurile seculare ale României distruse cu prioritate pe durata anchetei Comisiei Europene

Raportul transmis Comisiei Europene de către organizațiile Agent Green, EuroNatur și Environmental Investigation Agency (EIA) denunță distrugerea deliberată a pădurilor seculare și primare din...

Cum să transformi livingul într-un spațiu cozy: idei de confort, estetică și atmosferă

Estetica și confortul se numără printre prioritățile tale? Atunci cu siguranță vrei să-ți transformi livingul într-un spațiu cât mai cozy, astfel încât să te...

Creștere ușoară a numărului de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale în primele 10 luni din 2024

Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a înregistrat o creștere de 3,5% în primele zece luni ale anului 2024, ajungând la un total...
Ultima oră
Pe aceeași temă