20.4 C
București
sâmbătă, 15 martie 2025
AcasăInternaționalDonald Trump lansează taxele reciproce. Președintele SUA le dezvăluie curând

Donald Trump lansează taxele reciproce. Președintele SUA le dezvăluie curând

Președintele american Donald Trump a anunțat că intenționează să dezvăluie un plan de taxe vamale reciproce, fără a oferi detalii precise despre acest nou proiect, care ar putea viza toate țările care impun taxe pe importurile din SUA, scrie Reuters.

Îngrijorări privind taxele introduse de Donald Trump

Într-un mesaj pe platforma sa de socializare, Donald Trump a anunțat că joi după-amiază va expune planul său, cu câteva ore înainte de vizita premierului indian Narendra Modi la Casa Albă. Modi, care va ajunge la 16:00, conduce un guvern care aplică cele mai mari taxe pe exporturile din SUA dintre principalii parteneri comerciali ai Americii.

Această nouă rundă de taxe vamale a stârnit îngrijorări legate de o posibilă escaladare a unui război comercial global, ceea ce ar putea afecta inflația din Statele Unite. Trump a impus deja taxe de 10% pe bunurile din China și a anunțat taxe pe importurile de oțel și aluminiu începând cu 12 martie, iar în cazul Canadei și Mexicului, a amânat aplicarea taxelor pentru 30 de zile.

CITEȘTE ȘI – Cancelarul german Olaf Scholz îl va expulza pe afganul care a intrat cu mașina într-un grup de oameni la Munchen

Planurile de taxe reciproce erau în curs de finalizare de către consilierii comerciali ai președintelui, iar Trump a declarat că acest sistem ar putea viza toate țările care taxează produsele americane. De asemenea, Trump a menționat că analizează posibilitatea de a impune taxe separate pe autoturisme, semiconductori și produse farmaceutice.

Implementarea acestor taxe reciproce ar putea fi o provocare semnificativă din punct de vedere administrativ, având în vedere diferențele dintre tarifele fiecărei țări și complexitatea structurii tarifare internaționale. Experții în comerț spun că Trump ar putea alege o abordare simplificată, precum impunerea unui tarif fix de 10% sau 20%, dar și un sistem mai complex, care ar necesită o potrivire a tarifelor SUA cu cele ale fiecărei țări.

De asemenea, Trump ar putea folosi diverse legislații pentru a justifica aceste taxe, cum ar fi Secțiunea 122 a Actului Comercial din 1974 sau Secțiunea 338 a Actului Tarifelor din 1930, care oferă autoritatea de a acționa împotriva discriminării comerciale.

Totuși, aplicarea acestor taxe ar putea da control altor țări asupra structurilor tarifare ale SUA, ceea ce ar putea duce la rezultate contraproductive, cum ar fi impunerea unor taxe mari pe produsele din țări care nu reprezintă un interes major pentru economia americană.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Agenția Moody’s menține ratingul României, dar schimbă perspectiva la „negativă”

Agenția de evaluare financiară Moody’s a decis vineri să păstreze ratingul României la nivelul „Baa3”, însă a revizuit perspectiva de la „stabilă” la „negativă”. Schimbarea...

Keir Starmer organizează o întâlnire internațională privind războiul din Ucraina

Premierul britanic Keir Starmer a convocat sâmbătă o reuniune virtuală cu aproximativ 25 de state pentru a analiza situația din Ucraina și propunerea SUA...

Donald Trump, despre promisiunea de a încheia războiul Rusia-Ucraina în 24 de ore: „Am fost puțin sarcastic”

Președintele SUA, Donald Trump, a recunoscut vineri că a fost „puțin sarcastic” atunci când a promis în repetate rânduri, în timpul campaniei electorale, că...
Ultima oră
Pe aceeași temă