11.6 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăInternaționalDoi români au murit și alți patru au fost răniți în Congo....

Doi români au murit și alți patru au fost răniți în Congo. Aceștia ar fi mercenari care antrenau armata locală

Doi cetăţeni români au murit şi alţi patru au fost răniţi în evenimentele recente din Republica Democratică Congo, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Aceștia ar fi foști militari, care se aflau în țara africană pentru a antrena trupele locale.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că românii decedați în Congo erau mercenari plecați pe cont propriu. „Este vorba despre cetățeni români care se aflau în Republica Congo în baza unor angajamente financiare private și atunci statul român în afara unei consultanțe consulară normală nu este implicat în niciun fel în acest caz”, a declarat Constantin.

MAE informează că monitorizează cu atenţie situaţia din această ţară, iar la nivelul Celulei de Criză Interinstituţională (CCI) au fost efectuate demersuri pentru verificarea informaţiilor din teren pe canale specifice.

Ministerul Afacerilor Externe menţionează că CCI funcţionează în regim de permanenţă 24/7 de la momentul activării, inclusiv pentru identificarea de modalităţi de sprijin pentru cetăţenii români care se află în eventuale situaţii deosebite.

MAE reiterează că recomandă evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în R.D. Congo, având în vedere că situaţia de securitate din această ţară este extrem de volatilă.

Potrivit alertei de călătorie, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite deplasările în zonele estice şi nord-estice ale ţării, în special în zonele de frontieră cu Burundi, Rwanda şi Uganda. Se recomandă evitarea intrării sau ieşirii din R.D. Congo prin punctele de frontieră Goma şi Bukavu, în cazul în care acestea nu sunt necesare.

În nordul şi sudul provinciei Kivu, armata congoleză desfăşoară activităţi militare.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Filmul unei generații

De azi, va circula pe marile ecrane filmul dedicat generației de fotbal care ne-a scos pe stradă în vremurile cenușii ale patriei, generația...

“Băi, Nicu D. Frânaru, du-te acasă!”

În mandatul său de aproape patru ani, Nicușor Dan a reușit cel mai dramatic salt înapoi al Capitalei din întreaga istorie. Vechea administrație a...

ÎPS Teodosie, prima reacție după ce a fost sancționat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a avut azi prima reacție după ce a fost sancționat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu „dojană...
Ultima oră
Pe aceeași temă