0.8 C
București
vineri, 28 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalDisputa dintre UE și Polonia mediată de Emmanuel Macron

Disputa dintre UE și Polonia mediată de Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron se întâlneşte miercuri cu omologul său polonez Andrzej Duda la Palatul Elysée, în plină dispută între Uniunea Europeană şi Polonia privind independenţa justiţiei poloneze şi primatul dreptului UE, relatează marţi AFP, conform agerpres.ro.

Această întâlnire, prevăzută pentru ora locală 13.00, „va fi un prilej de a continua dialogul privind căile de ieşire din criza privind statul de drept”, a precizat Palatul Elysée.

Cei doi şefi de stat vor discuta de asemenea despre alte subiecte de actualitate europeană înainte de preşedinţia franceză a UE în primul semestru al lui 2022, printre care „chestiuni migratorii, climatice, energetice, industriale şi Europa apărării”, potrivit preşedinţiei franceze.

Disputa între UE și Polonia a început de ceva vreme pe tema primatului dreptului european asupra dreptului polonez

Această întâlnire are loc la şase zile după o discuţie de joia trecută între Emmanuel Macron şi şeful guvernului polonez Mateusz Morawiecki înainte de ultimul summit european de la Bruxelles.

Aflat în funcţie din 2015 şi reales în iulie 2020, preşedintele Duda este un om cheie al partidului conservator naţionalist la putere la Varşovia, Lege şi Justiţie (PiS).

Varşovia este în dispută cu Bruxellesul de mai mulţi ani în privinţa reformelor judiciare angajate de PiS, acuzate că subminează independenţa judecătorilor.

Tensiunile s-au amplificat după o decizie de la 7 octombrie a Tribunalului constituţional polonez, care a decretat unele articole ale tratatelor europene incompatibile cu constituţia naţională.

O decizie denunţată de Bruxelles ca un atac fără precedent împotriva primatului dreptului european şi competenţei Curţii de Justiţie a UE a declanșat disputa dintre UE și Polonia.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Averea lui Vladimir Putin, în pericol! Ce sancțiuni îi pregătește Occidentul

Pe măsură ce tensiunile la granița cu Rusia și Ucraina cresc, unele puteri occidentale, inclusiv SUA și Marea Britanie, iau în considerare sancțiuni personale...

Creșterea economică a SUA depășește toate prognozele

Creșterea economică a SUA depășește toate prognozele. Economia SUA a crescut la sfârșitul trimestrului trecut, mai mult decât se așteptau analiștii, notează Blomberg. Asta...

Simptomele de COVID, actualizate în lista INSP. Clasificarea cazurilor

Simptomele pentru COVID sunt prezentate într-o listă actualizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Astfel, INSP a actualizat din nou, pentru a treia oară...
Ultima oră
Pe aceeași temă