5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportFotbalDispar grupele celei mai importante competiții europene. Detaliile noului format al Champions...

Dispar grupele celei mai importante competiții europene. Detaliile noului format al Champions League

În această săptămână s-au disputat ultimele meciuri din grupele Champions League, cea mai importantă competiție intercluburi din Europa urmând să aibă un nou format din sezonul viitor.

UEFA a decis ca începând cu ediția 2024/25 formatul Ligii să sufere schimbări radicale. Astfel, în loc să împartă 32 de echipe în opt grupe de câte patru, sezonul următor din Champions League va alinia 36 de echipe într-o singură mega-grupă. Acest lucru nu înseamnă că fiecare echipă va juca 35 de meciuri.

În locul a șase meciuri cu cei trei adversari din grupă (tur-retur), echipele calificate vor disputa câte opt jocuri fiecare. Va exista în continuare o tragere la sorți pentru a decide cine împotriva cui joacă. Cele 36 de formații vor fi împărțite în patru urne valorice. Fiecare echipă va fi extrasă pentru a juca împotriva a doi adversari din fiecare urnă – un meci acasă și unul în deplasare.

Acest lucru înseamnă că, pentru prima dată în istoria Ligii, echipele din prima urnă valorică se vor confrunta între ele în faza grupelor.

Echipele clasate pe primele opt locuri se vor califica automat în optimile de finală, în timp ce locurile 9 – 24 vor disputa un baraj în dublă manșă pentru accesul în „primăvara europeană”. De precizat că în acest play-off se vor putea întâlni echipe din aceeași țară. De asemenea, nu va mai exista o „retrogradare” în Europa League. Pierzătoarele vor fi eliminate.

Astfel, fără a include tururile de calificare, în sezonul următor al Ligii vom avea un total de 189 de meciuri, cu 64 mai multe față de actualul format.

Pentru a încadra aceste meciuri suplimentare în calendar, faza grupelor va începe, ca și până acum, la jumătatea lunii septembrie, și se va încheia în ianuarie 2025.

Atât Europa League, cât și Conference League vor adopta un format similar, mărindu-și numărul de echipe de la 32 la 36. În Europa League fiecare formație va juca opt meciuri, în timp ce în Conference League va disputa doar șase.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă