13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoDeși licitația pentru corvete fusese câștigată cu un preț fix, România se...

Deși licitația pentru corvete fusese câștigată cu un preț fix, România se oferă să plătească mai mult pe cele patru nave militare

România își exprimă generozitatea față de Franța, oferindu-se să plătească mai mult decât se stabilise la licitația pentru corvete, destinate Forțelor Navale Române.

Contractul viza construirea a patru nave militare, de tip corvetă, care să intre în dotarea Forțelor Navale Române. Licitația organizată de Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României a fost câștigată de o asociere condusă de firma franceză Naval Group. Pentru a putea câștiga licitația, Naval Group, care nu are niciun șantier în România, s-a asociat cu Șantierul Naval Constanța. Această asociere era necesară întrucât una dintre clauzele licitației, clauză impusă de partea română, era ca viitoarele corvete să se construiască în România.

Licitația a fost câștigată de asocierea Naval Group – Șantierul Naval Constanța în anul 2019. Pe locul al doilea s-a plasat firma olandeză Damen. Aceasta a concurat singură, întrucât deține două șantiere navale în România – la Galați și la Mangalia.

Prețul negociat trebuia să rămână fix, dar…

La licitație, Naval Group ceruse, în anul 2019, în schimbul corvetelor, circa 1,2 miliarde de euro. Prețul, din moment ce a fost acceptat de partea română, trebuia să rămână fix. Doar că, acum câteva zile, Guvernul Ciucă a aprobat Ordonanța de Urgență 126 / 2022. OUG 126 se referă la achizițiile în domeniul Apărării. Amintim, în acest context, că premierul Ciucă este un bun cunoscător al domeniului, întrucât a fost ministru al Apărării și șef al Statului Major al Apărării.

„Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență prin care ajustează prețurile contractelor de achiziții publice, produse, servicii, contracte sectoriale și acorduri cadru în domeniile apărării și securității. Această ajustare se aplică exclusiv restului de furnizori sau prestanți existent la data intrării în vigoare a actului normativ și va fi realizat la fiecare solicitare de plată pe întreaga durată a derulării contractelor și acordurilor cadru privind domeniile apărării și securității până la furnizarea, prestarea integrală și recepționarea acestor produse sau servicii. Necesitatea acestei ordonanțe este evidentă – diverse circumstanțe care au intervenit în această perioadă și pe care autoritatea contractantă nu le-a putut prevedea în mod rezonabil: creșterea accelerată a prețurilor la materii prime, electricitate, gaze, transport, precum și blocaje survenite în contextul pandemiei și ulterior de războiul declanșat în Ucraina prin agresiunea militară rusă”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Firmele străine sunt invitate să “ajusteze” prețul

Ordonanța le oferă furnizorilor de produse și prestatorilor de servicii pentru Apărare posibilitatea de a anunța partea română că doresc să “ajusteze” prețul cerut părții române. Furnizorul străin și partea română pot, drept consecință, să încheie acte adiționale la aceste contracte. Procedura este extrem de ciudată. De exemplu, pentru că un furnizor a câștigat licitația cu un anumit preț, poate mai mic decât al concurenței.

„În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezenței ordonanțe de urgență, furnizorii pot transmite autorităților contractante o adresă prin care solicită ajustarea prețului produselor / serviciilor ce urmează a fi furnizate pentru toate contractele/acordurile – cadru prevăzute

Guvernul României

Corvetele întârzie, dar comandăm submarine

Cu câteva săptămâni înainte ca Guvernul să aprobe OUG 126 / 2022, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, făcea un anunț surpriză. Fără a intra în detalii legate de contractul pentru corvete (contract pe care Naval Group și Șantierul Naval Constanța l-au amânat fără nicio bază legală, ceea ce ar fi oferit României dreptul să reia licitația), ministrul Dîncu declara că MApN vrea să cumpere, din Franța, două submarine și două elicoptere militare.

Fără a contesta necesitatea acestor submarine sau elicoptere, rămâne suspect faptul că MApN le cumpără direct din Franța, fără licitație.

„În principiu, ne-am gândit la două. Două submarine şi două elicoptere, în acest moment. S-ar putea să fie mai multe elicoptere, de exemplu, dar este vorba şi de caracteristici tehnice”

Vasile Dîncu,

Ministrul Apărării Naționale

Decizia României de a cumpăra fără licitație armament din Franța ar putea să ne aducă probleme în relația cu alți aliați din NATO, cum ar fi, de exemplu, Statele Unite, care au tradiție în producerea de elicoptere sau de submarine.

Licitația pentru corvete fusese reclamată la Parchetul Militar

Amintim că, la începutul anului 2019, șeful Departamentului pentru Armamente din MApN, secretarul de stat Andrei Ignat, anunțase că a sesizat Parchetul Militar cu privire la existența unor suspiciuni legate de organizarea licitației pentru corvete. Ulterior însă, Andrei Ignat a fost demis din funcția de șef de Departament și de secretar de stat.

Apoi, Departamentul pentru Armamente a fost coborât la rangul de Direcție Generală, cum este și acum. Probabil pentru ca șeful structurii să aibă mai puțină putere și să fie total subordonat ministrului Apărării.

După ce secretarul de stat pentru Armamente a fost demis, compania Romtehnica, subordonată MApN, a comunicat asocierii de firme Naval Group (Franța) – Șantierul Naval Constanța că a câștigat licitația pentru livrarea celor patru corvete multifuncționale. Reprezentanții Naval Group propuseseră la licitație corvete multirol model Gowind 2500. Acestea vor fi probabil configurate conform cerințelor specifice ale României.

Corvetele ar fi construite de francezi la Constanța, întrucât partea română a impus ca navele să fie construite în România. Șantierul poate fi ori la Marea Neagră, ori la Dunărea maritimă. La licitație, companiile străine au venit cuplate cu firme românești sau au arătat că dețin șantiere în România.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă