15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăȘtirile zileiDepartamentul de stat al SUA: Evaluarea „sindromului Havana” „în niciun caz” nu...

Departamentul de stat al SUA: Evaluarea „sindromului Havana” „în niciun caz” nu pune la îndoială simptomele

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat miercuri că printre concluziile unei investigații extinse de informații s-a concluzionat că este „foarte puțin probabil” ca un adversar străin să fie responsabil de afecțiunile „sindromului Havana” care „nu pun sub semnul întrebării” simptomele raportate de diplomații americani și ofițeri de informații din întreaga lume.

Sindromul misterios, raportat pentru prima dată de oficialii americani în capitala cubaneză Havana în 2016, i-a afectat pe diplomați, ofițeri de informații și alți membri ai personalului american din întreaga lume, potrivit Reuters.

Investigarea sindromului Havana nu pune sub „semnul întrebării” simptomele ce au inclus greață, pierderi de memorie și amețeli

Simptomele au inclus migrene, greață, pierderi de memorie și amețeli.

Aproximativ 1.500 de cazuri au fost raportate până acum de la agenții și departamente din guvernul SUA, inclusiv unele din acest an.

Evaluarea U.S. Intelligence Community nu a găsit nicio dovadă credibilă că un adversar american avea o armă sau un dispozitiv capabil să provoace simptome în concordanță cu sindromul.

Cum ar putea sindromul „Havana” să blocheze activitatea guvernului SUA

O parte dintre angajații Departamentului de Stat al SUA se plâng de faptul că nu primesc suficiente informații din partea conducerii, inclusiv în legătură cu abordarea indecisă a secretarului de stat Tony Blinken, care nu a avut până acum o întâlnire cu niciunul dintre diplomații depistați cu „sindromul Havana”. Deși în urmă cu puțin timp promitea că va face din această situație o prioritate, acesta a atras critici.

Astfel, diplomații sunt coordonați de frica de a nu se îmbolnăvi, motiv pentru care va exista un impact puternic asupra deciziilor de carieră. Ba mai mult, unii dintre ei au început să renunțe la misiuni diplomatice de teamă să nu se îmbolnăvească. Potrivit presei internaționale, oficialii Departamentului de Stat au declarat că sunt conștienți de frustrarea diplomaților și lucrează pentru a stabili un echilibru.

Departamentul de stat al SUA a anunțat că a adunat o echipă de experți medicali în cadrul instituției, care va analiza rapoartele cu privire la posibilele incidente de sănătate, iar diplomații vor beneficia de asistență medicală în cazul în care li se depistează sindromul „Havana”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă