Până acum, Berlinul a donat Kievului trei unități de apărare aeriană Patriot, mai mult decât oricare altă țară
Germania va reduce la jumătate ajutorul militar pentru Ucraina, potrivit unui proiect de buget pe 2025, intrat în posesia Reuters.
Din cele aproximativ 8 miliarde de euro, alocate în acest an, vor rămâne doar 4 miliarde de euro (4,35 miliarde de dolari) pentru anul viitor.
Deși ajutorul militar acordat Ucrainei va fi redus, Germania va respecta ținta NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare în 2025, cu un total de 75,3 miliarde de euro.
Clopotele de alarmă au sunat în toată Europa săptămâna aceasta, după ce Trump l-a ales pe senatorul JD Vance, drept candidat la funcția de vicepreședinte. Vance se opune ajutorului militar pentru Ucraina și a avertizat că Europa va trebui să se bazeze mai puțin pe Statele Unite, pentru a apăra continentul.
Trump a stârnit critici acerbe din partea oficialilor occidentali, pentru că a sugerat că nu va proteja țările care nu au îndeplinit obiectivele de cheltuieli pentru apărare ale alianței militare transatlantice.
Germania a fost criticată pentru că a ratat în mod repetat obiectivul NATO de a cheltui 2% din producția sa economică pentru apărare.
Stocuri militare epuizate
Stocurile forțelor armate ale Germaniei, deja diminuate după decenii de subinvestiții, au scăzut și mai mult, din cauza livrărilor de arme către Kiev.
Până acum, Berlinul a donat Kievului trei unități de apărare aeriană Patriot, mai mult decât oricare altă țară, reducând numărul sistemelor Patriot din Germania la nouă.
Coaliția conflictuală a Germaniei formată din social-democrați de stânga, liberali pro-business și ecologiști Verzi, s-a luptat să respecte ținta de cheltuieli a NATO, pentru că există reguli autoimpuse care limitează volumul de împrumut de stat pe care îl pot lua.
La câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina, în 2022, cancelarul Olaf Scholz a anunțat o „Zeitenwende”( punct de cotitură istoric), cu un fond special de 100 de miliarde de euro, pentru a aduce armata în parametri optimi.
Bugetul pentru 2025 vine cu planificarea financiară pe termen mediu până în 2028, anul în care fondul special al forțelor armate pentru îndeplinirea obiectivelor de cheltuieli minime ale NATO, urmează să se epuizeze. În planul financiar se menționează că 80 de miliarde vor fi necesare pentru apărare.
„Cele 80 de miliarde de euro care au fost expuse pentru 2028, pur și simplu nu există”
Ingo Gaedechens, membru Comisia de buget din Parlamentul german
În 2028, există un decalaj de 39 de miliarde de euro în bugetul ordinar, din care 28 de miliarde de euro sunt necesare pentru a respecta ținta NATO fără fondul special, au precizat pentru Reuters, surse din Ministerul german de Finanțe.